szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hitler volt szövetségesei feketítik be a békét hozó Vörös Hadsereget - írja Marija Zaharova.

Október 27-én avatta fel Orbán Viktor George Bush volt amerikai elnök szobrát a budapesti Szabadság téren. A miniszterelnök többek között azt mondta beszédében:

"A gyengébb felfogásúak kedvéért a tér egyik oldalán itt van a német, a másikon pedig a szovjet megszállás emlékműve. Ez is világos üzenet: ha magyar vagy, csak két lehetőség között választhatsz: vagy a megszállók vagy a szabadság mellé állsz."

Orbán itt arra az emlékműre utalt, amely az oroszok szerint a Budapest felszabadításakor elesett 80 ezer szovjet katonának állít emléket. A beszédre felfigyelt az orosz külügyi szóvivő, Marija Zaharova - írja a Telex. A szóvivő Facebook-bejegyzésében adott hangot kifogásának.

Horthysta csatlósok vs. békehozó Vörös Hadsereg

Zaharova szerint "az ilyen állítások perverzek, elferdítik a második világháború történelmi igazságát és eseményeit, amelyeket a nürnbergi bíróság állapított meg. A horthysta Magyarország Hitler közeli szövetségeseként vett részt a Csehszlovákia, Jugoszlávia és a Szovjetunió elleni agresszióban. A megszállt területeken tömeges bűncselekményeket követtek el civilek és szovjet hadifoglyok ellen."

A külügyi szóvivő azt is írja, hogy "a Vörös Hadsereg békét és szabadságot hozott, megmentette Európa népeit a barna pestistől. Egyes államok arra vágynak, hogy torzítsák ezt a tényt, és elhallgassák országunk kulcsszerepét a fasizmus legyőzésében, valamint elfeledtessék a náci csatlósok rezsimjeit."

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Két új olcsó telefont ad ki a Samsung: íme a Galaxy A12 és a Galaxy A02s

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Philippe Legrain: Mi lesz a populizmussal Trump veresége után?

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk

Kicsi, kifejezetten európai Teslát tervezne Elon Musk