szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A CÖF-nek nyújtott támogatás dokumentációját a visszaélésszerű adatigénylők ellen hozott törvénymódosításra hivatkozva nem adja ki a lottótársaság.

Az Átlátszó bejelentette, beperlik a Szerencsejáték Zrt., hogy kiderüljön, az mire adott 170 millió forintos támogatást a Civil Összefogás Közhasznú Alapítványnak (CÖKA). Utóbbi alapítvány áll a békemeneteket is szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) mögött.

Az állami lottótársaság támogatásokat osztó leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. két alkalommal is adott pénzt a CÖKA-nak: 2018 végén 70 millió forintot, idén júniusban pedig újabb 100 milliót. A kormánypárti szervezet honlapja és hírlevelei alapján írja az Átlátszó, hogy a pénzért cserébe a Szerencsejáték Zrt. logójának megjelenítését várták.

Az Átlátszó közérdekű adatigényléssel akarta megszerezni a lottótársaság CÖKA-val kötött szerződéseit, az azokhoz kapcsolódó támogatási kérelmet és az odaítélésről szóló döntést, valamint a CÖF beszámolóit és teljesítési igazolásait a pénz felhasználásáról. A Szerencsejáték Zrt. leánycége a második adatigénylésükre küldött végül választ, de abból

üzleti titokra hivatkozva kitakarták, mire kapta a pénzt a CÖF alapítványa.

A teljesítési igazolásokat és beszámolókat arra hivatkozva nem küldték meg, hogy szerintük ez tételes, átfogó, számlaszintű ellenőrzés lenne, amit az információs törvény egyik rendelkezése alapján nem kell teljesíteniük. Az Átlátszó szerint ez az a rendelkezés, amit 2013-ban a nemzeti dohányboltokról érdeklődő "visszaélésszerű adatigénylők" ellen hozott a kormány.

Nem értenek egyet a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. érveivel – írja az Átlátszó –, ezért a bírósághoz fordunak a 170 millió forintnyi támogatás irataiért.

A kormány egyre inkább bevásárolja magát kedvenc civil szervezeteibe

Hét év alatt a triplájára emelkedtek Magyarországon a civil szervezetek bevételei, de az állami támogatások döntő része az Orbán-kormány kedvenc csoportosulásainak és a népesedéspolitikával foglalkozó egyesületeknek megy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

16 nemzetközi újságírószervezet fejezte ki aggodalmát a magyar média helyzete miatt

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Működik az amerikai napelem, ami az űrből küldene áramot a Földre

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont

Szokatlan szolgáltatással rukkolt elő az egyik legnagyobb budapesti bevásárlóközpont