szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A miniszter szerint az orosz vakcinát nem érdemes lebecsülni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A jobbikos Lukács László György arról kérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetőjét, Kásler Miklóst hétfőn a parlamentben, hogy

  • mennyire lehet biztonságosnak tekinteni az orosz fejlesztésű koronavírus-vakcinát,
  • kötelező lesz-e a koronavírus elleni oltás beadatása,
  • és hogy Kásler beoltatja-e magát.

A Telex.hu tudósítása szerint a miniszter válaszában azt mondta, ha a vakcina elkészült, a magyar hatóságok határozottan ellenőrizni fogják, hogy az megfelel-e a nemzetközivel egybevágó hazai előírásoknak. Hozzátette,

természetesen beoltatom magam, hiszen csak olyan vakcina behozatalát engedélyezzük, ami garantáltan hatásos és garantáltan veszélytelen”.

A miniszter megerősítette, hogy oltás nem lesz kötelező, mert “szabad országban élünk, mindenki eldöntheti szabad akaratából, hogy neki mi előnyös, és mi nem”. Azt is mondta, hogy az orosz vakcinát nem érdemes lebecsülni, mert “nem állam, rezsim kérdése a vakcina, hanem szakmai kérdés, az orosz vakcinának is van esélye, és a nyugati vakcináknak is van esélye.

Amikor elkészülnek és törzskönyvezik, mi is vizsgálni fogjuk, én meg a megfelelőt magamnak beadatom”

– erősített rá Kásler Miklós a hétfői ülésen.

Bár nem orosz fejlesztésű, de friss hír, hogy Pfizer fejlesztette vakcina a cég állítása szerint 90 százalékos védelmet nyújt a kórokozó ellen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

Egyre inkább eldurvul Meghanék interjújának a felvezetése

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából

Múzeumi tárgy lett Anthony Fauci híressé vált koronavírus-bábujából

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában

Az RMDSZ marad az Európai Néppárt frakciójában