szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn elkezdődik az oktatási intézményekben a célzott tesztelés, ami önkéntes és ingyenes. A fertőzöttek aránya a 12 éven aluliak körében a napi esetek 4 százalékát teszi ki.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Hetvenegy általános iskolában van rendkívüli tanítási szünet, ami az 1-8. évfolyamon tanító intézmények kevesebb mint három százalékát jelenti – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján.

Maruzsa Zoltán azt közölte, hogy 431 helyszínen, az általános iskolák mintegy tizenhat százalékában van jelenleg tantermen kívüli digitális munkarend, ezek közül azonban mindössze 43 esetben érintett a teljes intézmény.

Az államtitkár elmondta, hogy az óvodák közül 314-ben kellett valamilyen rendkívüli intézkedést bevezetni hétfőre, ez az óvodák mintegy tíz százaléka, és 178 óvodai csoportot jelent.

A fertőzöttek aránya a 12 éven aluliak körében a napi esetek 4 százalékát teszi ki az oktatási rendszerben. Az iskolai és óvodai fertőzésekről elmondható, hogy 51 százalékban egy tanuló fertőződik meg, 95 százalékban 1-5 fő között maradt a fertőzöttek száma. A pedagógusok körében az esetek 64 százalékában egy tanárt azonosítottak, 97 százalékban 1 és 5 fő közötti az esetek száma.

Maruzsa Zoltán elmondta, hogy hétfőn elkezdődik az oktatási intézményekben a célzott tesztelés, ami önkéntes és ingyenes. Összességében mintegy 191 ezer fő tesztelése történik meg az iskolákban, a bölcsődékben és az óvodákban hétfőtől péntekig.

Az eredményekről nem naponta, hanem a tesztelés lezárulása után nyilakoznak, várhatóan a jövő héten. Müller Cecília először beszélt a járvány hétfői adatairól. A tiszti főorvos emlékeztetett, hogy a szociális dolgozókat már pénteken elkezdték tesztelni, a mai nappal pedig elkezdődött az óvónők, pedagógusok és egészségügyi dolgozók tesztelése.

Müller Cecília a biztató jelek között említette, hogy nagy léptékkel zajlik az oltóanyag-fejlesztés, a tiszti főorvos elmondta, hogy arra készülnek, hogy egyszerre többféle oltóanyag kerül a piacra.

Néhány ország már decemberben elkezdi a védőoltások használatát, de az a valószínű, hogy jövő év elején indulhat az oltások beadása Európában.

Müller Cecília elmondta, hogy továbbra is elérhető az influenza elleni védőoltás. Az első alkalommal, a felnőttek részére a háziorvosoknak kiszállított oltások 74%-át használták el, de folyamatosan pótolják a készleteket. A három éven aluliak számára rendelkezésre álló oltások mindössze 20 százaléka fogyott el eddig a tiszti főorvos tájékoztatása szerint.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy a hétvégén 1022 személlyel szemben intézkedett a rendőrség a maszkviselés elmulasztása miatt, így már összesen 7537 személyt vontak felelősségre az erről szóló kormányrendelet szeptember 21-i életbe lépése óta.

Kiss Róbert újságírói kérdésre elmondta, hogy akik orvosi vizsgálat miatt nem érnek haza a kijárási tilalom kezdetéig, az orvostól kaphatnak igazolást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Gálvölgyi: Nemcsak Sas Józseftől kell elbúcsúzni, hanem egy műfajtól is

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Balin utcai fekvőtámasszal büntetik azt, aki nem hord maszkot

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években

Kritikus méretű lehet az informatikushiány a következő években