szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

3334 új koronavírusos fertőzöttet diagnosztizáltak az elmúlt egy napban.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

91 halálos áldozata volt az előző egy napban a koronavírusnak Magyarországon – derül ki a járványügyi honlapra feltöltött adatokból. Velük együtt az áldozatok száma 3891-re nőtt. Az elhunytak száma november 6-tól kezdve két hétig egyetlen napot kivéve mindig 90 és 110 közötti volt, a múlt hétvégén ennél kicsit magasabb számokról érkezett hír, most azonban visszatért a járványgörbe ebbe a sávba.

Egy nap alatt 3334 fertőzöttet találtak és 424 embert minősítettek gyógyultnak, így

az aktív esetszám 2819-cel, 130 722-re nőtt.

Ezek a számok úgy jöttek ki, hogy 15 311 tesztet végeztek el, vagyis a pozitív tesztek aránya 21,78 százalék volt. (Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor minősíthető elégségesnek a tesztelés, ha a tesztek legfeljebb 5 százaléka pozitív, Magyarországon utoljára szeptember 9-én maradtunk a határérték alatt.)

Ennyire kevés új fertőzöttet október 29-e óta nem találtak egy nap alatt, igaz, november 9-e óta csak egy nap volt, amikor ennél kevesebb új tesztről számoltak be, épp egy hete, amikor kevesebb új teszt került be az adatbázisba, mint ahány fertőzöttet aznap találtak.

Így aztán az aktív esetszámnál is fontosabb mutató az, hogy kórházban 7461 embert ápolnak, az egy nappal korábbinál 183-mal többet. A kórházban lévők száma ez előtt három napig csökkent, azt csak találgatni lehetett, hogy miért. Lélegeztetőgépen 627 beteg van, 9-cel több, mint egy napja. A lélegeztetőgépen lévő betegek száma most a legmagasabb a járvány kezdete óta, a kórházban ápoltaké viszont egyelőre még 71-gyel elmarad attól, ahonnan a múlt hét közepén csökkenni kezdett.

Házi karanténban 42 071 ember tartózkodik, 299-cel kevesebb az egy nappal korábbinál. Azonban több tízezer fertőzött nincs sem karanténban, sem kórházban: a hatósági házi karanténban lévők és a kórházban fekvők száma együtt 81 190-nel kevesebb, mint az aktív esetszám.

Az operatív törzs 178 óvodai csoportban és 136 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 71 általános iskolában, 388 iskolai osztályban és 43 általános iskolában digitális tanrendet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

Végre megfejtették, miért fordul kelet felé a napraforgóvirág

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

A Sinopharm vakcináját 60 éven aluliaknak adják Kínában

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket