Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Párbeszéd politikusa, az óbudai országgyűlési választókerület képviselője benyújtotta a Pest megyei választókerületek átalakítási javaslatát, ami a kormány kötelessége lett volna. Majd kiderül, mire megy ezzel.

Amikor Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) volt elnöke augusztusban bejelentette nyugdíjba vonulását, egyebek közt arra figyelmeztetett: Pest megyében meg kell változtatni a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztását úgy, hogy ezek lakosságszáma megfeleljen a törvénynek. A 2011-es választási törvény szerint ugyanis az egyes kerületekben a választásra jogosultak számának megközelítően azonosnak kell lennie. Ha az országos átlagtól (ez most kereken 75 000 fő) 20%-nál nagyobb az eltérés (vagyis 90 000-nél több választópolgár jut egy kerületre), az Országgyűlés köteles megváltoztatni a beosztást. És mivel ezt a választás előtti évben, azaz jövőre ugyane törvény szerint már nem teheti, még idén kellene dönteni.

A kormány azonban ilyen javaslatot nem tett, pedig a túlduzzadt Pest megyei 2. és 5. (Budakeszi és Dunakeszi székhelyű) kerület határait kötelező lenne megváltoztatni. Sőt, Gulyás Gergely miniszter egy kormányinfón azt mondta, hogy „a választókerületeket, illetve a választási szabályokat alapvetően nem akarják módosítani”. Azóta kiderült, hogy a szabályokat dehogynem, de a kerületekről az a tervezet nem szól. Ezt pótolja Szabó Timea törvényjavaslata, amely az NVI elképzelésén alapul.

Kérdés, mit kezd ezzel a Fidesz.

Az ellenzéki előterjesztések többnyire nem jutnak túl a szakbizottságon, amely elutasítja, hogy a plenáris ülésen megtárgyalhassák ezeket. Szabó Timea pedig különösen nem tartozik a kormányoldal kedvencei közé, éppen nemrég nyert pert egy durván gyalázkodó cikk miatt. Ugyanakkor nehéz lesz megindokolni, miért nem támogatják a saját maguk hozta törvény által szigorúan előírt kerülethatár-módosítást, amire már csak egy hónap maradt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

A jövő felsőoktatása izgalmasabb lehetőségeket rejt, mint elsőre gondolná

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Átszervezések miatt ideiglenesen kevesebb Pfizer-vakcina érkezik Európába

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás

Az Alkotmánybíróság szerint rendben van a paksi titkolózás