szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Választási Iroda távozó elnökének beszámolói alapján módosulhat a választási rendszer.

Augusztus 31-i hatállyal lemondott a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöki tisztségéről és nyugdíjba vonul Pálffy Ilona. A posztot 2013. május 24-e óta betöltő jogász lemondó nyilatkozatát azon a keddi találkozón ismertette, amelyre a parlamenti frakcióval rendelkező pártokat hívta meg.

A közlemény szerint a megbeszélésen szóba kerültek az NVI-nek a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvényt, illetve az országgyűlési képviselők választásáról szóló 2011. évi CCIII. törvényt érintő javaslatai is. Az elnök országgyűlési beszámolóin alapuló módosítások egyike szerint

Pest megyében változna a 12 országgyűlési egyéni választókerület beosztása úgy, hogy a választókerületek lakosságszámának átlagtól való eltérése ne haladja meg a törvényben rögzített értéket.

Egy másik javaslat szerint felfüggesztenék azon magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok regisztrációját, akik a megelőző időszakban (visszafelé számítva a második országgyűlési választásig) nem küldtek vissza levélszavazási iratot, és más formában sem léptek kapcsolatba a Nemzeti Választási Irodával. Ezek a választópolgárok mindaddig nem kapnának újabb levélcsomagot, amíg nem adnak hírt magukról a választási irodánál.

Az átjelentkezők számára kijelölt szavazókörök alszavazókörökre lennének bonthatóak, így ugyanazon épületen belül több külön teremben, gyorsabban történne a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda azt is közölte, hogy átdolgoznák választási plakátok szabályozását is, rögzítve az ingyenesen elhelyezhető plakátok számára biztosítandó felületeket. Változna a vissza nem vitt ajánlásgyűjtőívek szankcionálási rendszere is.

Pálffy Ilona a Nemzeti Választási Iroda elnöki tisztét a testület megalakulása óta tölti be. Magyarország új választási rendszerének kiépítése, valamint a 2014-es választások törvényes megszervezése érdekében végzett munkája elismeréseként 2015. március 15-én megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét.

A Nemzeti Választási Iroda új elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki kilenc évre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Pálffy Ilona a választás óta a lemondásán gondolkozik

A Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta, csalás helyett szerinte inkább tudatlanságról volt szó sok helyen, de az számára is érthetetlen, hogy miért adtak több helyen a nemzetiségi listás szavazólapok mellé pártlistásat is.

Autót lopott születésnapjára egy 15 éves fiú, az árokban kötött ki - videó

Autót lopott születésnapjára egy 15 éves fiú, az árokban kötött ki - videó

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

Kikapott a döntőben Fucsovics Márton

A katari vb-stadionok több ezer élet árán épülnek

A katari vb-stadionok több ezer élet árán épülnek