szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy nap alatt 3806 újabb fertőzöttet találtak, és adatszolgáltatási hiba miatt egyetlen gyógyultról sem tudtak beszámolni.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

106 újabb áldozata van a koronavírusnak Magyarországon – derül ki a járványügyi tájékoztató honlapra feltöltött számokból. Velük együtt 4114-re nőtt az áldozatok száma. November 5-e óta szinte minden nap 90 és 120 közötti elhunytról érkezik hír, nem változott ez most sem.

Az elmúlt egy napban 3806 új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Az aktív esetszám a hivatalos adatsorban 3700-zal, 137 553-ra nőtt. De egyértelmű, hogy ez a szám nem lehet jó: akkor jönne ki ez, ha tegnap egyetlen embert sem minősítettek volna gyógyultnak.

A tájékoztató honlapon meg is írták, hol van a hiba: a gyógyultak számát részben hiányzó adatszolgáltatás miatt holnap frissítik, így a mostani számokban egyetlen olyan ember sem szerepel, aki az előző napon gyógyult meg. Így természetesen az aktív esetszám is akkor lesz majd pontos, ha a holnapi frissítéssel ők is bekerülnek a statisztikába.

Ezek a számok úgy jöttek ki, hogy 20 016 tesztet végeztek el, vagyis a pozitív tesztek aránya 19,01 százalék. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint akkor minősül elégségesnek a tesztelés, ha a tesztek legfeljebb 5 százaléka pozitív, ezt az arányt Magyarországon szeptember 9-e óta egyszer sem sikerült elérni.

Kórházban 7718 beteget ápolnak, 120-szal többet, mint egy nappal ezelőtt. Közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen, az egy nappal korábbinál 18-cal többen. Mindkét adat most a legmagasabb a járvány kezdete óta.

Az operatív törzs jelenleg 294 óvodai csoportban és 184 óvodában, továbbá 105 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 521 iskolai osztályban és 56 általános iskolában digitális tanrendet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Nyolc kilométeres a dugó az M1-esen a kigyulladt kamion miatt

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Olcsóbb Porsche villanyautó: itt a csak hátul hajtó új Taycan

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben

Soha nem látott videókat ígér Meghan Markle apja egy új dokumentumfilmben