szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vírus jelen van az iskolákban, a tanítás egyre nehezebb a kiesők miatt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Válaszolt az operatív törzs a hvg.hu kérdésére az oktatási intézményekben folytatott koronavírus-tesztelésről. A hvg.hu azután tette fel kérdését, hogy több önkormányzat jelezte, hozzájuk még nem jutottak el a tesztelőbrigádok. Arra voltunk kíváncsiak, hogy rangsorolták-e valamilyen szempontból az intézményeket, és ha igen, milyen adatok alapján.

A törzs válasza szerint a tesztelés jelenleg is zajlik még minden megyében, és minden iskolába, óvodába és bölcsődébe el fognak jutni. A csapatok mozgását nem rangsor határozza meg, hanem elsősorban logisztikai szempontok.

A budapesti önkormányzatok közül többen írták, hogy az állami tesztelés mellett folyik a saját forrásokból indított tesztprogramjuk is.

Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere a Facebookon azt írta, csütörtökön véget ért náluk az óvodai és iskolai dolgozók első tesztelése. A legtöbben vállalták a tesztet, összesen 18 pozitív eredmény volt, ami 3%-ot jelent. Újpesten két óvodában találtak egy fertőzöttet, egy intézményben pedig négyet. Terézvárosban pénteken tesztelnek majd.

A vírus ott van az iskolákban

A hvg.hu megkapta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezettől a hozzájuk befutó információkat. Ezekben szerepel olyan kisváros, ahol az általános iskola 70 pedagógusából 35-öt teszteltek, és tíz fertőzöttet találtak. Akad olyan, ahol voltak pozitív esetek, de semmilyen intézkedés nem történt, az oktatás folyik tovább. Többen kifogásolják, hogy a technikai személyzetet nem vizsgálják. Sok helyen már a teszt előtt is több tanár hiányzott, nem mindig tisztázott, milyen betegség miatt. A helyettesítés, a munka megszervezése egyre nehezebb. Ugyanakkor vannak intézmények, ahol mindenki negatívnak bizonyult. A tesztelést a legtöbben profinak, jól szervezettnek írják le.

Mint a hvg.hu mai cikkéből kiderül, a teszt megtagadásának sokszor a táppénz az oka: amennyiben egy tanár nem tudja bizonyítani, hogy munkahelyi fertőzés áldozata, akkor a fizetése 60 százalékát kaphatja meg a karantén ideje alatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

A hermelin, a rejtőzködés nagymestere lett az év emlőse

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon