szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy az várható volt, Demeter Szilárd lemondását követelik az ellenzéki képviselők a hétfői ülésnapon. Varga Mihály válaszolt rá, szerinte Demeter beismerte a hibáját.

Varga Mihály pénzügyminiszter nyitotta meg a parlamentet a napirend előtti felszólalásokkal. Szerinte a kormány összefogás helyett megint arra kényszerül, hogy az ellenzékkel szemben védekezzen, a költségvetés idei évben mutatott hiányát kilenc százalékra jósolta, és szerinte ha véget ér a rendkívüli helyzet, gyorsan talpra áll a magyar gazdaság.

Varga arról a német nyilatkozatról is beszélt, ami szerint „a magyarokat ki kell éheztetni pénzügyileg”, mivel szerinte amúgy is rossz emlékeket idéz ilyen egy némettől.

A DK-s Arató Gergely válaszában a gazdasági adatokat kritizálta, felhozta a tömegével eltűnt munkahelyeket, majd rátért a témára, ami valószínűleg meghatározza egy ideig az ellenzék kommunikációját: Demeter Szilárdra, aki az előző hét végén egy cikkben azt találta írni, hogy Soros György a liberális Führer, és Európa az ő gázkamrája.

“Nem mondta el a kormány, hogy leváltotta Demeter Szilárdot. Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci. Ha önök komolyan vennék azt, hogy ebben az országban fontos a demokrácia, akkor ez az ember nem lehetne a helyén. Azzal, hogy a helyén van, önök közösséget vállalnak egy antiszemitával, egy nyílt nácival.”

 

Arató Gergely
©
A párbeszédes Burány Sándor is kiemelte, hogy nem hallotta Demeter lemondását.

Az MSZP-s Harangozó Tamás a paksi atomerőmű bővítésére és a sportlétesítményekre adott pénzeket emlegette, miközben nincs százszázalékos táppénz a dolgozóknak, továbbra is rövid ideig jár munkanélküli ellátás, és alacsony a segély összege is, majd ő is feltette a kérdést: “Demeter Szilárd meddig maradhat a helyén, mikor hozzák meg a döntést?”

Az LMP-s Csárdi Antal szerint Varga áldozati szerepben tetszeleg a kormánnyal együtt, majd beállt az ellenzéki sorba: “Meddig lesz még pozícióban Demeter Szilárd? Hány percig lesz még ő pozícióban? Mikor határolódik el tőle a kormány, mikor hozza meg az elvárható és szükséges döntést?”

Varga a gazdaságpolitikát ért kritikákra a 2008-ban az MSZP–SZDSZ-kormány által felvett IMF-hitelt hozta fel, amit már a Fidesznek kellett visszafizetni, miközben most sok jó a helyzet, és kiemelte, az önkormányzatoknak rengeteg állománya van például állampapírban is.

©

Demeter Szilárdra is reagált: szerinte a PIM-főigazgató elismerte a hibáját, ráadásul a cikket és a Facebookját is törölte.

Itt megjegyezem, a baloldal itt is kettős mércével beszélt, amikor valaki azt mondta egy baloldali polgármester, megérdemelten kapta az év embere címét Adolf Hitler, hallgattak, ahogy Bíró László esetében is”

– idézte fel Varga a borsodi időközi választás egyik kulcstémáját, amin az ellenzék egy 2018-ban még judapestező politikus mögé állt be.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet is megemlítette Demetert: a párt társelnöke szerint az nem elég, ha törli a Facebookját, ugyanis egy ilyen embernek nincs helye a Petőfi Irodalmi Múzeum élén.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Karácsony a vakcinák iránti bizalmat hiányolja az átoltottság növeléséhez

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Tizenöt éves lány és kutyája alatt szakadt be a Sóstó jege

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét

Műemléki védettséggel mentheti meg a kormány a Márványmenyasszonyt és a Wichmann épületét