szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Több mint 160 aláíróval indult el az a petíció, amelyik szerint a miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója méltatlan és alkalmatlan arra, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa.

Nyílt levélben követeli Demeter Szilárd lemondását 160-nál több aláíró, köztük számos ismert közéleti szereplő. Az aHangon megjelent szöveg előzménye, hogy a miniszteri biztos, aki egyben a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója, egyebek mellett azt fejtegette egy publicisztikában, hogy Soros György „a liberális Führer”, Európa pedig az ő gázkamrája.

A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve, Európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít. A legaljasabb módon tetszeleg egy nemlétező áldozati szerepben, miközben ő a bántalmazó, kiszolgálva a pillanatnyi kormány szégyenletes propagandáját”

– olvasható a nyílt levélben. A petíció kezdeményezői szerint Demeter írása nem csak sértő, de zavaros is, a miniszteri biztos pedig méltatlannak bizonyult arra, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje.

Követeljük, hogy azonnal mondjon le minden közéleti funkciójáról, vonuljon ki a magyar közéletből!”

Az aláírók egyúttal azt is vállalják, hogy „fizikai, szellemi és anyagi lehetőségeik szerint” tenni fognak a kirekesztés, a gyűlölködés, a cinizmus és a gonoszság ellen. A szöveg azzal zárul, hogy az országnak most összefogásra és békére van szüksége, hogy „minden járványt legyőzzön”.

Az aláírók között megtalálható mások mellett Parti Nagy Lajos neve is, de Karácsony Gergely főpolgármester – mint Facebook-oldalán bejelentette – szintén csatlakozott a petícióhoz. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

A Trónok harca óriásfarkasai csupán távoli rokonai a mai farkasoknak

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések

Megjelent a rendelet, amelyből kiderül, hogyan kapják vissza a iparűzési adót a kisebb települések

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni

Pénzügyileg is megérné a természetbe fektetni