szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha mégis személyesen megyünk boltba, vigyünk kézfertőtlenítőt – tanácsolta az országos tiszti főorvos.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában
Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes ismertette az országos fegyelem állapotát. 256 intézkedés történt az elmúlt 24 órában a maszkhasználat elmulasztása miatt, ebből 88 szabálysértési feljelentéssel végződött, a többiek helyszíni bírságot vagy figyelmeztetést kaptak.

Két üzletet hétnapos bezárással sújtottak, az egyik egy kecskeméti edzőterem volt, amely szabályellenesen nyitva tartott, itt a három vendéget is megbüntették. A másik egy újpesti pékség, ahol maszkhasználati anomália miatt jártak el.

314 esetben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt, és több mint húszezer hatósági karantén betartását is ellenőrizték.

Müller Cecília országos tiszti főorvos megismételte a reggel nyilvánosságra hozott számokat a járvány alakulásáról.

Hangsúlyozta, nemcsak az elhunytak száma magas és emelkedik, hanem a kórházban ápoltaké és a lélegeztetőgépen lévőké is; jelenleg 639-en igényelnek gépi segítséget.

Elmondta, a legtöbben szív-érrendszeri vagy daganatos betegségekkel küzdöttek az elhunytak közül, egyharmaduk anyagcsere-betegséggel, ők jellemzően cukorbetegek voltak. Újra felhívta a figyelmet, mindenki tartsa karban meglévő krónikus betegségét, figyeljen a diétára, mert fertőzés esetének ezek jelentős veszélyt hordoznak.

Ezután részletesen beszélt iszappakolásról és súlyfürdőkről.

A közelgő karácsonyhoz azt a tanácsot adta, az emberek tervezzék meg otthon a bevásárlásaikat, döntsék el, kit mivel szeretnének meglepni, majd a kiválasztott árunak megfelelő üzletet keressék fel, és ott a lehető legrövidebb időt töltsék.

"A kézfertőtlenítőnek a zsebben való jelenléte fontos", ahogy a maszkot se felejtsük otthon – tette hozzá.

Ennek alternatívájaként "mégiscsak javaslom az internetes vásárlásnak a meggondolási lehetőségét" – zárta tanácsait és az operatív törzs tájékoztatóját a tiszti főorvos.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

50 évig rejtőzködött ez a Bugatti, ami most 2,8 milliárd forintot érhet

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Sárga lapot javasol az ölelkező focistáknak egy brit politikus

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból

Silvio Berlusconit kiengedték a kórházból