szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A költségekről nincsen szó a közleményben, de arról igen, hogy ipari együttműködés is megvalósul: részleges magyar gyártással indul a program, majd a teljes körű készre szerelés is Magyarországon történik.

Izraeli technológiát alkalmazó radarokat vásárol a Magyar Honvédség a német Rheinmetall fegyvergyártó vállalat kanadai cégétől – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, azaz Maróth Gáspár titkársága. Mint a pénteken kiadott közleményből kiderül,

ELM-2084 típusú légtérellenőrző, légvédelmi és tüzérségi felderítő radarok beszerzéséről írt alá szerződést a Honvédelmi Minisztériumban Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka és Stéphane Oehrli, a Rheinmetall Canada Inc. elnök-vezérigazgatója.

Az izraeli IAI ELTA cég radartechnológiáját tartalmazó berendezésekkel a honvédség régi szovjet P-37, PRV-17 és SZT-68U típusú rádiólokátorait váltják le. A magyar légierő 2022-től kezdve használhatja a technikát a közlemény szerint.

Egyúttal ipari együttműködés is megvalósul a felek között – erre vonatkozóan Maróth írt alá nyilatkozatot Oehrlivel. Az együttműködés értelmében részleges magyar gyártással indul a program, majd a teljes körű készre szerelés is Magyarországon történik. Az együttműködés kutatás-fejlesztési programokat is tartalmaz.

A közleményben nincsen szó a költségekről.

Augusztusban szintén Maróth titkársága jelentette be, hogy 698 milliárd forint értékű közös programot indít a magyar kormány a Rheinmetall német védelmi ipari óriáscéggel, gyalogsági harcijárművek gyártására.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Már 2025-ben jön az első elektromos Ferrari

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza

Megérkezett a felfrissített Seat Ibiza