szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

698 milliárd forint értékű program indul. Magyarországon gyártják majd a Lynx gyalogsági harcjárműveket.

Lynx gyalogsági harcjárművek gyártására alapít vegyesvállalatot a német Rheinmetall céggel a magyar állam a honvédség NATO-vállalásainak teljesítése érdekében – közölte a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos titkársága hétfőn. Közleményük szerint

a magyar kormány a hadiipar fejlesztésének legjelentősebb, több mint kétmilliárd euró, azaz hétfői árfolyamon közel 698 milliárd forint értékű programját indította el a megállapodással.

A Rheinmetall európai védelmi ipari óriáscég és a magyar állam közötti együttműködés keretében a felek vegyesvállalatot és gyártóüzemet alapítanak a Lynx gyártására Magyarországon. Ezzel Magyarország az első olyan NATO- és EU-tagállam, amely a düsseldorfi székhelyű cég terméke mellett döntött. A megállapodást hétfőn írtak alá a németországi Unterlüssben.

Korábban 572 milliárd forintért rendelt német fegyvereket a magyar honvédség, amit még 2018 végén jelentettek be. Ezzel Magyarország volt a legnagyobb megrendelője a német hadiiparnak 2019 első felében. Ennek részeként érkeztek a Leopard 2A4-es tankok, illetve érkeznek majd a Leopard 2A7+ típusú harckocsik is.

Múlt héten azt jelentette be David Cornstein amerikai nagykövet és Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy Magyarország 300 milliárd forintért vásárol amerikai légvédelmi rendszert.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos hétfői, közös közleményében azt mondta:

ez az együttműködés többet jelent, mint haditechnikai modernizációt, partnerséget egy vezető európai nagyvállalattal.

Azt is kifejtették, hogy Magyarország a NATO-nak tett vállalásai részeként helyreállítja szárazföldi haderejének nehézfegyverzetét. "A harckocsikat és a tüzérséget követően rövidesen a képességcsomag gerincét alkotó gyalogsági harcjárművekre kerül sor" – fogalmaztak.

Soha ilyen sok pénzből nem gazdálkodhatott a honvédség

Az ideinél 30 százalékkal nagyobb összeg jut rá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

Videó: járókelők között raboltak ki egy idős férfit Ferencvárosban, senki sem állt meg segíteni

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

440 pénzügyi cég költözött a Brexit miatt Londonból az EU-ba

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot

Az Európai Bíróság főtanácsnoka szerint a magyar bírósági eljárás sérti az uniós jogot