szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kitette az oldalára, hogy az oltási terv alapján hogyan képzelik a lakosság tömeges oltását a koronavírus ellen. 18 év alattiak egyáltalán nem szerepelnek benne, és van olyan csoport, amelynél azt javasolják, hogy ne a vakcinainfó oldalon történt regisztrációkat tekintsék irányadónak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Covid-19 vakcinával történő oltás a TAJ-számmal rendelkező 18 év feletti állampolgárokat érinti, akiken az elmúlt 6 hónapban nem igazolódott a COVID-19 fertőzés, vagyis aki a tavaszi hullámban esett át a fertőzésen, az oltható - áll abban a tájékoztatóban, amelyet december 31-én tett közzé a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A tájékoztató publikálásáról a koronavirus.gov.hu oldal, illetve az MTI mindeddig nem számolt be.

Az NNK leírja, hogy a lakosság tömeges oltásánál prioritási sorrendet kellett felállítani az önkéntesség, és a Covid-19 megbetegedés szempontjából veszélyeztetettség alapján.

Ennek nyomán az NNK javaslata az, hogy első körben az egészségügyi dolgozókat oltsák be, ebbe a körbe a következők tartoznak: orvos, asszisztens, szakasszisztens, ápoló személyzet, népegészségügyi szakember, orvostanhallgató, egészségügyi szakképesítésű adminisztratív dolgozó, védőnő, egyéb egészségügyi felsőoktatásban hallgatói jogviszonnyal rendelkező személy, gyógyszerészek, gyógyszertári asszisztensek. Szintén első körben oltanák az "egészségügyben dolgozókat", vagyis a fenti csoportokba nem tartozó, de egészségügyi intézményben dolgozó személyeket, az adminisztratív feladatokat ellátó nem egészségügyi szakképesítéssel rendelkező állományt és takarító személyzetet.

Az oltásra a második körben jogosultak a szociális ellátásban résztvevő dolgozók és a szociális ellátásban részesülő személyek, az ő oltásukat a szociális intézményben kell megszervezni, nem is kell hozzá regisztrálniuk a vakcinainfo.gov.hu oldalon.

A harmadik körben a kockázati csoportba tartozó 60 évnél idősebbek következnek, itt egyéb kritériumot nem sorolnak fel, csak azt tisztázzák, hogy a vakcinainfó oldalon lehet online regisztrálni, illetve nyugdíjasoknak levélben, de az oltás nem a regisztráció sorrendjében történik, hanem az oltási terv szerint.

Ezután következnek a rendvédelmi dolgozók, illetve a közigazgatási szervek azon dolgozói, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal. Itt a munkahelyi oltás megszervezése lenne a leghatékonyabb az oldal szerint, ahol azt is megjegyzik, nem kéne előírni, hogy regisztráljanak a vakcinainfón, mert azzal csak csökkentik az oltást igénylők körét.

Az ötödik kategóriába sorolják azokat a 18-59 éveseket, akiknek valamilyen alapbetegségük jelent kockázatot. Itt ugyan javasolják a vakcinainfón regisztráltak előre sorolását, de megjegyzik azt is, hogy nem világos, hogyan lehetne a regisztrációt összekötni az alapbetegségekre vonatkozó adatokkal.

A hatodik kategóriába a "kritikus infrastruktúrában dolgozókat" sorolják, minden egyéb részletezés nélkül.

Végül a hetedik kategóriába sorolják azokat a 18-59 éveseket, akik az előbbi csoportokba nem tartoznak.

18 év alattiakat tehát a terv szerint nem oltanának.

A vakcinainfón egyébként a szombaton közzétett adatok szerint mindeddig nagyjából 600 ezer ember regisztrált.

Arról naprakész adatok nincsenek, hogy hány embert oltottak be eddig Magyarországon, két nappal ezelőtt azt közölték, hogy 5110 egészségügyi dolgozó kapta meg az oltást, illetve azt, hogy összesen 80 ezer adag vakcina érkezett hozzánk, ami a kétkörös oltással számolva 40 ezer ember beoltására elegendő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bihari Ádám Itthon

Ha ilyen tempóban oltunk, nagyon hosszú lesz az elkövetkező év

Múlt szombaton megkezdődött az egészségügyi dolgozók beoltása. Úgy tudjuk az egészségügyisek között is sokan szkeptikusak, bár másokat meggyőztek a szakmai érvek az oltás szükségességéről. Az oltási terv egyelőre nem ismert, így jelenleg szinte lehetetlen megmondani, hogy mikor kaphat először oltást majd olyasvalaki, aki nem tartozik veszélyeztetett csoportba.

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Kevésbé lehet hatékony a Pfizer-vakcina a túlsúlyos embereknél

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott

Mészáros Lőrinc gázszerelős munkára vállalkozott