szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Idén még egy napon sem volt annyira magas az elhunytak száma, mint most. Nagyon kevés új fertőzöttet találtak, de rendkívül alacsony az elvégzett tesztek száma is.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

128 újabb halálos áldozata van a koronavírusnak Magyarországon, velük együtt az elhunytak száma 10 853-ra emelkedett – derül ki a járványügyi tájékoztató honlapra feltöltött adatokból.

Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan 110-en haltak meg. Az előző két napban 100 alá csökkent az elhunytak napi száma, a most közölt 128-as szám december 31-e óta a legmagasabb.

8223 teszt elvégzésével 696 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak. Ennyire kevés új teszt utoljára épp egy hete került be a statisztikába, a mostaninál alacsonyabb fertőzöttszámról pedig legutóbb december 27-én számoltak be.

Eközben 5880 embert minősítettek gyógyultnak, így

az aktív esetszám 5312 fővel, 123 647-re csökkent.

Ennél alacsonyabb az aktív esetszám utoljára 2020. november 18-án volt.

A pozitív tesztek aránya ezúttal 8,46 százalék lett. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a tesztelés akkor mutat megbízható képet a járványról, ha a pozitív tesztek aránya 5 százalék alatt marad. Nálunk ezt szeptember 9-e óta csak azon a két napon sikerült elérni, amikor egyszerre adták hozzá a tömeges tesztelésből érkezett közel 200 ezer tesztet a statisztikához. Igaz, az arány ezeket a napokat leszámítva október 8-a óta ma van a legközelebb az 5 százalékos határhoz.

Kórházban 5005 beteget ápolnak, 60-nal kevesebbet, mint egy napja. Közülük 356-an vannak lélegeztetőgépen, az egy nappal korábbinál 11-gyel kevesebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Radar360: Bizalmat keltő szennyvízvizsgálat, bizalmatlanság az orosz vakcina körül

Az EU is újra engedélyezte a Boeing 737 MAX gépek felszállását

Az EU is újra engedélyezte a Boeing 737 MAX gépek felszállását

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére

Dobja a Laposa borokat egy budapest kávézó, miután fény derült a borász ügyeskedésére