szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kusper Zsolt, a szervezet elnöke arra volt kíváncsi, miért szükséges nyilatkozatot aláíratni azokkal a mentődolgozókkal, akik nem kérik az oltást, és milyen következményekre számíthatnak azok, akik nem nyilatkoznak. Nem kapott választ minden kérdésére.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Nyilatkozniuk kell a mentőknek, ha nem oltatják be magukat – írta meg kedden a hvg.hu. Cikkünkhöz megkerestük az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy megkérdezzük, mi a cél a nyilatkozat kitöltetésével. Válaszában Győrfi Pál, a szervezet kommunikációs vezetője azt írta, ezzel biztonságossá tehető a szervezés: „Ha tudjuk, hogy akik eddig nem oltatták be magukat, ebben az időszakban nem is tervezik az oltás felvételét, az oltóanyagokat a következő kockázati csoport ellátására fordíthatjuk.”

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének (MMSZ) elnöke arról beszélt nekünk, hogy hozzájuk is érkeztek jelzések a nyilatkozat miatt, amelynek szerepe szerinte kettős: egyrészt bújtatva nyomást gyakorol a mentőkre, hogy mind többen kérjék az oltást, másrészt leveszi a felelősség terhét a mentőszolgálatról.

Az MMSZ elnöke szerdán levélben kért tájékoztatást az ügyben az OMSZ főigazgatójától, Csató Gábortól. Azt szeretné megtudni, hogy

a Munkáltatónak mi a célja a mentődolgozók nyilatkozattételre való felhívásával, és annak elmaradása esetén kell-e bármilyen (jog)következménnyel számolniuk”, és ha igen, milyenre.

Kusper indoklásként azt írta, hogy a napokban több tagjuk is érdeklődött a nyilatkozatról, főleg arról a részéről, amely szerint az aláírók elismerik: a védőoltás kapcsán teljes körű tájékoztatást kaptak, „különösen az egészségügyi ellátás elmaradásából származó lehetséges következményekről”.

Az elnök szerint, mivel a védőoltást minden mentődolgozó önkéntes alapon kaphatja meg – vagyis az e körben hozott döntése sem a munkáltató, sem pedig egyéb hatóság által ki nem kényszerített, el nem rendelt –, nem kötelező, a beadatásának kifejezetten a befolyásmentes, szabad akaratán kell alapulnia.

Kusper nem látja tisztázottnak, hogy a munkáltató pontosan mit ért az „ellátás elmaradásából származó lehetséges következmények alatt”: a beavatkozás általános egészségügyi kockázatát, vagy esetleg polgári vagy büntetőjogi kockázatát, esetleg mindkettőt?

Mindezek alapján álláspontom szerint nemcsak, hogy nem indokolt az írásos nyilatkozattételre való felhívás, de nem is várható el a Bajtársaktól, hogy a lényeges körülményekre, jogkövetkezményekre való kioktatás hiányában nyilatkozatot tegyenek”

– jelentette ki.

Csató Gábor soron kívül válaszolt Kusper Zsoltnak, levelében pedig megismételte Győrfi Pál korábbi szavait. Azt írta, „a védőoltás felvétele önkéntes, azonban a szervezés elősegítése érdekében arról nyilatkozni szükséges, ha valaki nem él az oltás lehetőségéve. A nyilatkozattétel nemcsak az OMSZ dolgozóira, hanem más egészségügyi dolgozókra is vonatkozik”.

A cél annak felmérése – magyarázta –, hogy „mekkora létszámú egészségügyi dolgozó az, aki ebben az időszakban nem is tervezi az oltás felvételét, így az oltóanyagok a következő kockázati csoport ellátására fordíthatók”.

Azt is megjegyezte, hogy a mentődolgozók később dönthetnek úgy, hogy mégis kérik a védőoltást, megkapják majd „a rendelkezésre álló oltóanyagmennyiség függvényében, de már nem ebben a prioritási fázisban”.

Arra a kérdésre nem válaszolt Csató, hogy milyen következményekre számíthat az, aki nem írja alá a nyilatkozatot. Csak annyit tett hozzá: „Ismét, sokadszor is biztosítani szeretném önt arról, hogy a mentődolgozók érdekeinek legelkötelezettebb képviselője az Országos Mentőszolgálat vezetése és jómagam.” Majd azt javasolta Kuspernek, hogy „a megalapozatlan feszültségkeltés helyett inkább a vírusfertőzés elleni védekezés érdekében tegyen meg minden tőle telhetőt”.

Kötelezővé teheti-e az oltást a kormány, a munkáltató vagy akár egy fesztiválszervező?

Ha nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás, elvárhatja-e egy munkaadó, hogy beoltassa magát az ember? Egy fesztiválszervező, egy színház, egy mozi, egy légitársaság szelektálhat-e az emberek között az alapján, hogy be vannak-e oltva vagy sem? Ezeket a kérdéseket beszéltük végig Zeller Judittal, a Társaság a Szabadságjogokért Magánszféraprojekt-szakértővel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Szeptembertől katolikus szemléletű történelem- és irodalomkönyvet is választhatnak az iskolák

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Megjött a Samsung új kütyüje, amellyel a kamerán át lehet kutatni az elveszett tárgy után

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba

Elkezdték szállítani a Johnson & Johnson vakcináját az EU országaiba