szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Vejkey Imre KDNP-s politikus egy Jézust ábrázoló karikatúra miatt fordult a bírósághoz. Az ítélet indoklása szerint a rajz a koronavírus-járványra reflektált, nem vallási vonatkozású volt.

A Fővárosi Törvényszék első fokon elutasította az egyik Népszavában megjelent karikatúra kapcsán benyújtott keresetet – írja a bíróság a közleményében.

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese, Vejkey Imre indított pert Pápai Gábor rajza miatt. Azt akarta, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy a lap megsértette a teljes keresztény vallási közösség méltóságának jogát és ennek folytán az ő – mint a keresztény közösség római katolikus tagjának – emberi méltósághoz és a vallásszabadsághoz fűződő személyiségi jogát.

rajzon a megfeszített Jézus Krisztus mellett Müller Cecília országos tiszti főorvos látható, azzal a szöveggel, hogy alapbetegsége függőséget okozott. Íme:

(null)

(null)

Vejkey akkor úgy nyilatkozott, hogy a napilap "Jézust gúnyoló" karikatúrája "a sötét oldal gyűlöletének a megnyilvánulása". A politikus szerint a "blaszfémikus" karikatúra minden jóérzésű embert megbotránkoztat, mert meglátása szerint annak "célja" egyrészt az, hogy kigúnyolják Jézus Krisztust, másrészről pedig provokálni akarják a jóérzésű embereket, és gyűlöletet próbálnak szítani.

A bíróság elutasította a keresetet, az indoklás szerint a karikatúra készítője a Covid-járvánnyal kapcsolatos aktuális eseményekre reflektált, a karikatúra központi témája nem vallási, hanem közéleti vonatkozású. A karikatúra tehát nem a keresztény vallás ellen irányult, nem a keresztény közösséget gúnyolta, nem akadályozta a keresztény embereket a szabad vallásgyakorlásban, ezért a keresztény közösséget, így Vejkeyt sem érte olyan súlyú jogsértés, amely a személyiségi jogi szankciók alkalmazását, illetve a véleménynyilvánítás szabadsága és a sajtószabadság korlátozását indokolná.

A képviselő már jelezte, hogy fellebbezni fog, akár az alkotmánybíróságig is elviszi az ügyet.

Vejkey egyébként a Vasárnap.hu-nak beszélt a tárgyalásról, sérelmezte, hogy hiába jelent meg személyesen, felperesként egy árva szót sem szólhatott. Azt is felhozta a lapban, hogy a bíróság a petícióját is figyelmen kívül hagyta, hiába írták alá több mint 30 ezren.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Rogánék kedvenc alapítványa 3,4 milliárdos támogatáshoz jutott tavaly év végén

Rogánék kedvenc alapítványa 3,4 milliárdos támogatáshoz jutott tavaly év végén

Véget érhet az ausztrál Facebook-blokád, hamarosan újra lehet ott is híreket megosztani

Véget érhet az ausztrál Facebook-blokád, hamarosan újra lehet ott is híreket megosztani

390 lóerős szabadidő-autó a VW új sportmárkájától

390 lóerős szabadidő-autó a VW új sportmárkájától