szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Kosztics Józsefet 2006-ban már elítélték egy másik ügy miatt, 2019-ben pedig másfél éves börtönbüntetést kapott szintén sikkasztás, valamint közokirat-hamisítás miatt.

Jelentős értékre, folytatólagosan és üzletszerűen elkövetett sikkasztás gyanúja miatt letartóztatták egy baranyai kistelepülés polgármesterét – közölte a Pécsi Törvényszék. A bíróság közleményében azt írta, hogy a férfi letartóztatását csütörtökön egy hónapra rendelték el.

Az MTI információi szerint Kosztics Józsefről, Siklósnagyfalu független polgármesteréről van szó.

A gyanú szerint a polgármester az általa irányított önkormányzatnak 7,3 millió, a helyi szociális szövetkezetnek 6,9 millió forint kárt okozott. A pénzt részletekben a saját bankszámlájára, majd egy részét onnan tovább, az élettársa számlájára utalta. A polgármester az átutalt összegek egy részét szerencsejátékra, a többit saját szükségleteire használta fel.

A közleményben jelezték, hogy a gyanúsított többször állt már bíróság előtt hasonló bűncselekmények elkövetése miatt.

Kosztics József 2006-ban lett először polgármester Siklósnagyfalun, de közvetlenül a megválasztása után elítélték, akkor 10 hónapot ült börtönben közokirat-hamisításért. 2010-ben lett újra a község vezetője.

2019 decemberében a bíróság másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Koszticsot: a polgármestert és három társát költségvetési csalásban és sikkasztásban találták bűnösnek.

A bíróság szerint a polgármester 2011-ben felújíttatta a település iskoláját, majd arra másodszor is állami támogatást kért, aminek egy részéből azonban az önkormányzat épületére építtetett új tetőt, a másik részét pedig elsikkasztotta.

Az ítélet akkor nem volt még jogerős, a polgármester ezért (függetlenként) a 2019-es önkormányzati választáson is elindult, és nyert.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hiába a republikánus többség, nem őrzi Trump örökségét az amerikai legfelsőbb bíróság

Hiába a republikánus többség, nem őrzi Trump örökségét az amerikai legfelsőbb bíróság

4K-ban nézhet körül a Marsnak azon a részén, ahol a Perseverance landolt

4K-ban nézhet körül a Marsnak azon a részén, ahol a Perseverance landolt

Hillary Clinton könyvet ír

Hillary Clinton könyvet ír