szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egyre inkább távolodnak a 2012-ben megfogalmazott felsőoktatási stratégiai céljaitól a magyar intézmények.

2020-ra a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye közé kellett volna kerülnie a "nemzeti tudományegyetemeknek", többek között az ELTE-nek, a pécsi, a debreceni és a szegedi egyetemnek az Emberi Erőforrások Minisztériumában 2012-ben készített felsőoktatási stratégia szerint, ez a hatalmas javulás viszont elmaradt.

”Már 2012-ben is esélytelen volt bekerülni az első 200-ba, ma ez még inkább így van – mondta Fábri György egyetemi docens a HVG oktatási szakportáljának, az Eduline-nak.

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportjának vezetője szerint mára a (felsőoktatás-)politikai cél is megváltozott: józanabb célkitűzés, hogy a szakterület számontartsa néhány képzésünket a legjobbak között.

Az ELTE tíz éve végez kifejezetten a kelet-közép-európai térségre vonatkozó összehasonlításokat. Fábri György elmondta, hogy a jobb osztrák és finn egyetemeket eggyel magasabb rangsordimenzióban találjuk, őket három régiós intézmény közelíti meg: a krakkói Jagelló és a Varsói Egyetem, illetve a prágai Károly Egyetem. Mögöttük, de egy alacsonyabb kategóriában már a magyar élegyetemek következnek: az ELTE, Szeged és a Semmelweis. Összességben a többi környező és balkáni ország egyetemei mögöttük vannak.

„A modellváltás az ígéretek szerint érdemi támogatásnövekedést és gazdálkodási rugalmasságot hoz. Ez akkor vezethet a szakmai teljesítmény (s ezzel a rangsorpozíciók) javulásához, ha a forrásfelhasználás, az oktatás és kutatás kérdéseiben az intézmények autonóm módon dönthetnek – fogalmazott a kutatócsoport vezetője.

Magyarországon húsz évvel ezelőtt indították el az első teljes körű, országos kitekintésű rankinget (UnivPress Ranking), amelyet ma az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara Felnőttképzés-kutatási és Tudásmendzsment Intézetében működő Társadalmi Kommunikáció Kutatócsoport keretében gondoznak, és a HVG Diploma különszámában jelenik meg. Ha szeretne többet megtudni a magyar egyetemek nemzetközi és hazai rangsorairól, akkor február 3-án csatlakozzon az ELTE PPK FTI Társadalmi Kommunikációs Kutatócsoportjának szakmai webináriumához, ahol Fábri György is előadást tart.

A rendezvény ingyenes, a regisztráció nyomán kapott Zoom-linken lehet csatlakozni. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

707 lóerős lett a Rolls-Royce 2,7 tonnás szabadidő-autója

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly