szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szakszervezeteket válaszra sem méltatja a belügyminiszter vagy az országos rendőrfőkapitány.

Január elsején összesen 3161 rendőr hiányzott a hivatásos állományból – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a Népszavával. A lap szerint annak ellenére nőttek a létszámgondok, hogy a veszélyhelyzet alatt senki nem szerelhet le. Ezt tavaly először április 5-én rögzítette egy kormányrendelet, majd a szigorú szabály egy december 9-ére dátumozott rendelettel ismét hatályba lépett, és jelenleg is érvényes.

Több, már leszerelt rendőr akart visszatérni az állományba, de a Népszava információi szerint a létszámhiány ellenére számos helyen elutasították a jelentkezéseket, és tavaly csak 45 korábban leszerelt rendőrt vettek vissza.

A szakszervezetek kifogásolják, hogy a rendvédelemben gyakorlatilag megszűnt az érdekegyeztetés.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) decemberben írta meg a munkatársak elvárásait az országos rendőrfőkapitány személyügyi helyettesének, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) pedig Pintér Sándor belügyminiszterhez és Balogh János országos főkapitányhoz fordult. A lap szerint egyetlen szakszervezeti kérésre vagy felvetésre sem érkezett reakció.

A legnagyobb gondnak azt tartják az érdekvédők, hogy az idén még szóba sem került, számíthatnak-e bármiféle béremelésre a hivatásos állomány tagjai. Ráadásul idén a hosszú ideje változatlanul négyezer forintos bankkártya-hozzájárulás, és a 200 ezer forintos cafetéria-keret sem nő a rendőröknél.

A szakszervezetek változatlanul küzdenek az illetményalap és az éjszakai pótlék megemeléséért, a tavalyi tíz százalékos kiegészítés alapbérbe emeléséért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EUrologus EUrologus

Fideszes politikus ellenőrzi az uniós rendőrséget

Az Európai Néppárt (EPP) Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét delegálta a Bűnüldözési Együttműködés Európai Uniós Ügynöksége (Europol) ellenőrzésért felelős közös parlamenti ellenőrző csoportba.

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Rovarcsípés miatt történhetett súlyos buszbaleset Borsodban

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban

Két hónapra a bérek száz százalékára emelik a táppénzt Csehországban