szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A magyar társadalom nagyon megosztott a kérdésben, szinte ugyanannyian támogatják, hogy legyen védettséget igazoló dokumentum, mint ahányan elutasítják azt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Pulzus Kutató reprezentatív felmérése alapján a magyar felnőtt lakosság körében két tábor alakult ki a vakcinaútlevelek kérdésében, az arányuk ráadásul majdnem egyezik:

az új, hivatalos irat létét 33 százalék támogatja, míg 35 százalék vallja azt, hogy a dokumentum csak felesleges feszültséget idézne elő.

A nemek megoszlását nézve sincs túl nagy különbség: a férfiak inkább (36 százalék) támogatják az intézkedést, mint a nők (30 százalék). Utóbbi csoportnál 15 százalékos azok aránya, akik szerint még korai az oltási igazolás bevezetése.

A Napi.hu megbízásából készült felmérés szerint az idősek pártolják legjobban az oltási nyilvántartást, esetükben 43 százalékuk áll a javaslat mellett. Ezzel szemben a 18–39 éves korosztályban a legkisebb a pártolók aránya, mindössze 21 százalék. Ez a csoport jut a legkésőbb oltáshoz.

A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt.

Az oltási igazolás bevezetését egy korábbi kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a nemzeti konzultációban pedig rákérdezett a kormány arra, hogy kapjon-e valamilyen kedvezményt az igazolvány tulajdonosa vagy sem.

Első körben nyitnának az éttermek, szállodák, konditermek, koncertre csak igazolvánnyal lehetne menni - íme a konzultációs kérdések

Szerda este felkerült a kormányzati oldalakra az új nemzeti konzultáció, amelyből az olvasható ki, hogy a kijárási tilalom enyhítése nem csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozna. Koncertre, fesztiválra, meccsre viszont vagy csak ők mehetnek, vagy senki, amíg nincs vége a járványnak - legalábbis a kormány ebből a kettőből enged választani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Szlávik János szerint egyértelműen a brit variáns áll a meredeken emelkedő fertőzöttszám mögött

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Seres László: A Jobbik sofőrjei

Seres László: A Jobbik sofőrjei