szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint a szakdolgozók egy része fontolgatja, hogy előbb-utóbb elhagyja az állami egészségügyet.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felmérése szerint járvány előtt a vidéki kórházakban a szakápolók 15 százaléka, míg a fővárosi intézményekben 20-30 százaléka hiányzott - a kamara szerint ez a szám most jelentősen nőhet, ugyanis sokan dönthetnek úgy az egészségügyi dolgozók közül, hogy nem írják alá az új munkaszerződésüket. Március elsejétől megszűnik az eddigi közalkalmazotti jogviszonyuk, helyette egészségügyi szolgálati jogviszony lesz - erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Az RTL Híradónak nyilatkozó Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke szerint azonban sokan még mindig nem látták, pontosan milyen szerződést is kellene aláírniuk. Szerinte a szakdolgozók csaknem fele fontolgatja, hogy előbb-utóbb elhagyja az állami egészségügyet. A válaszadók 20 százaléka azt mondta, nem is maradna a magyar egészségügyben, további 25 perdig azt, hogy nem szeretne bekerülni az új jogszabály hatálya alá.

A Híradónak a birtokába jutott egy dokumentum is, amely szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság még pénteken is arról küldött levelet az intézményeknek, hogy mit kell tartalmaznia az új munkaszerződésnek.

Az új szabályok értelmében a jövőben csak engedéllyel lehet másodállást vállalni, cserébe az orvosok jelentős béremelést kapnak. Ugyanez a jogszabály már januártól bűncselekménnyé minősítette a hálapénz elfogadását. Soós Adrianna szerint van olyan kórház, ahol megfenyegették a dolgozókat, hogy írják alá az új munkaszerződést.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szerint is feszültséget okoz az új szerződés, és nem csak azért, mert csak az utolsó napokban ismerhetik meg azt. Az Emmi a Híradónak azt válaszolta, semmi nem indokolja az új jogviszony bevezetésének az elhalasztását, szerintük az érintettek széles köre elfogadja az új feltételeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

A Twitter fellép az oltásokkal kapcsolatos hamis hírek ellen

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Félmilliárdos kárt okozott a luxusautókkal seftelő bűnbanda

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal