szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem ért egyet a készülő szabályokkal, amelyek alapján könnyebb lenne kizárni egy nmezeti delegációt a Néppártból. Ha szerdán elfogadják a módosítást, a Fidesz kilép a néppárti frakcióból.

Ha a Néppárt elfogadja a tervezett alapszabály-módosítást, a Fidesz kilép a képviselőcsoportból - írta meg Orbán Viktor miniszterelnök Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének.

Orbán Viktor levele Novák Katalin miniszter és Fidesz-alelnök Facebook-oldalán jelent meg. Orbán a levélben azt írta, tavaly év végén egy újfajta együttműködést javasolt Webernek, ehelyett viszont a képviselőcsoport a jelek szerint a belső szabályokat írná át, hogy megkönnyítse a fideszesek kizárását. Ez elfogadhatatlan, a visszamenőleges hatály pedig Orbánnál nem fér bele a jogállamiságba.

Elfogadhatatlan, hogy mialatt egész Európa élet-halál harcot vív a koronavírus ellen, amikor naponta ezrek halnak...

Közzétette: Novák Katalin – 2021. február 28., vasárnap

Orbán szerint az alapszabály-módosítás, amelyről az EPP elnökségnek pénteki ülésén döntöttek, sebtében összetákolt. A tervezet lehetővé tenné a képviselőcsoportok és nemzeti delegációk kizárást és felfüggesztést. Jellemzően kétharmados többséggel kellene meghozni a drasztikus döntéseket, kivéve ha egy olyan párt tagjairól kéne dönteni, amelyet már vagy kizárt, vagy felfüggesztett a pártcsalád. Ebben az esetben elegendő lenne a szavazatok egyszerű többsége. Mint ismeretes, a Fidesz tagságát az EPP ernyőszervezete két éve felfüggesztette - írta még pénteken a Népszava.

A módosítást az Orbán-rendszert bíráló EPP-s képviselők kezdeményezték tavaly, az események pedig azután gyorsultak fel, hogy Deutsch Tamás megsértette Manfred Weber frakcióvezetőt, mert egyik megjegyzését a Gestapó szlogenjéhez hasonlította. A frakció decemberben úgy döntött, hogy felfüggesztik Deutsch tagságát és megvonták jogosítványait.

Az új szabályok szerint a felfüggesztett képviselők nem tölthetnének be pozíciókat sem az EP-ben, sem a frakcióban, nem vállalhatnának jelentéstevői megbízatást és nem kaphatnának pénzügyi támogatást a politikai csoporttól. De a korábbi javaslatokkal szemben nem fosztanák meg őket a felszólalási lehetőségektől a szakbizottságokban és a plenáris ülésen, mert az jogilag támadható lépés lenne, közölték lapunkkal EPP-s források.

Pénteken Trócsányi László, a Fidesz–KDNP EP-képviselője kilátásba helyezte, hogy ha elfogadják az Európai Néppárt új működési szabályzatát, a döntést megtámadnák az Európai Bíróságon, ugyanis szerinte ez nem tisztelné a jogállamiságot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Orbánt és Ádert is meghívta Zelenszkij, hogy álljanak ki az ukrán függetlenség mellett

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Oltások ihlette szuri mousse-szal csábít egy magyar cukrászda

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter

Történelmet írt a NASA, felszállt a Marson a kis helikopter