szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az MSZP-s Harangozó Tamás a Parlamentben kérdezte meg, mit tervez tenni a kormány a lengyelhez hasonló utazási szabályok esetén, amire a pénzügyminiszter elmondta, először életeket kell menteni, és nem azzal törődni, hogy döntött Lengyelország.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az MSZP-s Harangozó Tamás kérdést tett fel Orbán Viktornak a Parlament hétfői ülésnapján, bár helyette a nem sokkal később Tordai Bencével kakaskodó Varga Mihály válaszolt. Harangozó szerint komoly probléma, hogy a lengyel kormány már meg is hozta a döntést arról, hogy csak az EU-s gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinákkal beoltott emberek számára engedélyezi a szabad utazást, márpedig ha ezt más is alkalmazná, akkor az százezernyi külföldön dolgozó és ingázó magyar megélhetését sodorja veszélybe.

“Mit kíván tenni a magyar kormány, hogy sok százezer ember élete és megélhetése ne kerüljön veszélybe? Mit kívánnak tenni azért, hogy a magyar polgárokat ne érje hátrány, amiért nem engedélyezett oltásokat kaptak?” - kérdezte Harangozó.

Varga Mihály miniszterelnök-helyettes szerint korai a kérdés, hiszen határzár van Európa nagyrészén. “Talán elkerülte a figyelmét, hogy az elmúlt napokban több ország is bejelentkezett kínai vakcináért” - mondta, majd felidézte, hogy Ausztria az orosz oltóanyag gyártására is bejelentkezett - igaz, azt elfelejtette megemlíteni, hogy Ausztria is akkor gyártaná a Szputnyik V-t, ha átmegy az európai engedélyeztetésen.

Harangozó szerint “nincs idejekorán, mert az oltás fél évre meghatározza az ember életét”, majd tanácsokat is adott Vargának. “Három dolgot tehetnek: vegyék rá a keleti partnereiket, hogy engedélyeztessék az unióban a vakcinájukat. Tárgyaljanak maguk is arról a többi országgal, hogy ne érje hátrány a magyarokat. A harmadik, hogy saját hatáskörben figyelembe veszik az oltáskor, hogy valaki külföldi munkavállalói engedéllyel rendelkezik-e, és akkor saját hatásköben megoldják.”

Varga szerint a magyar kormány minden magyar állampolgár érdekét szem előtt tartja, és lehet, hogy pár ország egyénileg hoz korlátozásokat, de ezek a vakcinák alkalmasak az emberi élet megvédésére. “Egyelőre, mikor ilyen mértékű fertőzöttség van, akkor nem az a kérdés, hogy a lengyel kormány milyen döntést hoz, hanem az, hogyan védjük meg a magyar állampolgárokat.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itt a biztonságos mobilozás jövője: a SIM-kártya beleolvadt a telefonunkba

Itt a biztonságos mobilozás jövője: a SIM-kártya beleolvadt a telefonunkba

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Megkapta Majka is az oltást, maga Merkely Béla oltotta be

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet

Már készül az új Apple TV, ez valami nagyon új lehet