szerző:
MTI
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

2020-ban 24 százalékkal csökkent a közúti balesetek száma, 46 százalékkal mérséklődött autólopások és 15 százalékkal a lakásbetörések száma.

A koronavírus-járvány jelentős pluszterhet jelentett a rendőrségnek, ennek ellenére javuló statisztikáról számolt be az országos rendőrfőkapitány két helyettese az 2020-as adatokat elemezve a Duna TV-n.

Halmosi Zsolt rendészeti országos főkapitány-helyettes elmondta, hogy jelentősen csökkent a közúti balesetekben elhunytak száma, azonban ez nem csak a járványhelyzet miatti kisebb forgalomnak volt köszönhető. Tavaly 148-cal kevesebb volt a közúti balesetek halálos áldozatainak száma, mint 2019-ben, utoljára 1956-ban volt ilyen kedvező ez az adat.

Tavaly 454-en vesztették életüket közúti balesetben.

A rendészeti országos főkapitány-helyettes elmondta: a kamerák számlálói alapján éves szinten 5 százalékos forgalomcsökkenést mértek, ugyanakkor a balesetek száma 24 százalékkal csökkent.

Az elmúlt évben 76 emberölési ügy nyomozását fejezték be, ez 18-cal több, mint a 2019-es adat, ugyanakkor az elhúzódó nyomozások miatt a statisztikába több olyan eset is bekerült, amely nem 2020-ban történt.

Töreki Sándor országos bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes erről azt mondta: mintegy 80 százalék a családon belül elkövetett emberölések aránya, és csak 20 százalék az, ahol a sértett és az elkövető között nincs közvetlen kapcsolat.

A műsorban elhangzott, hogy 46 százalékkal csökkent az autólopások és 15 százalékkal a lakásbetörések száma, 3 százalékkal csökkent a rablások száma is, és az elmúlt évekhez hasonlóan tavaly sem raboltak ki egyetlen bankot vagy pénzszállítót sem.

Töreki Sándor azt mondta, hogy a korábbi évtizedeket jellemző drasztikus, útonállásszerű rablások 2020-ra megszűntek, és kevesebb idős ember lett áldozata ilyen jellegű brutális rablásnak, ugyanakkor a koronavírus-járvány következtében azt tapasztalják, hogy az idősek, egyedül élők lettek az elkövetők célpontjai.

A múlt évben a pandémia hatására felgyorsult az internetes bűncselekmények számának növekedése, és az elkövetők az otthonról, nagyon gyorsan elkövethető, és jó, könnyű hasznot hozó bűncselekmények irányába mozdultak el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

31 napon át élőben közvetítette az életét, új rekord született a Twitch-en

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Esterházy Péter születésének évfordulója alkalmából az író idézeteivel plakátolták tele a III. kerületet

Orbán: 3 millió beoltott

Orbán: 3 millió beoltott