szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A megbetegedések túlnyomó többségét ma már az angol vírusvariáns okozza. A beoltottak száma átlépte az egymilliót. Ez volt az operatív törzs hétfői tájékoztatója.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

1 002 714 ember kapta már meg az első koronavírus-oltását Magyarországon, a másodikat 307 929 fő – mondta Müller Cecília az operatív törzs hétfő délelőtti tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos szerint ezzel az unióban a 2. helyet foglaljuk el a lakosság beoltottsági arányát nézve.

Müller szerint kedden újabb Pfizer-szállítmány érkezik az országba, a következő napokban pedig folytatódik az idősek és a magas kockázati csoportba tartozók oltása. “Egyetlen egy napot sem hagyunk ki” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a cél az, hogy minden oltóanyagot, ami beérkezik az országba, azt eloltsák.

A napi adatok ismertetése után Müller Cecília közölte: soha nem tapasztaltak akkora emelkedést az aktív fertőzöttek számában, mint mostanában. Azt is mondta, hogy ezekben a napokban nagyon sokan kerülnek kórházba. A betegek közt pedig olyan fiatalok is vannak, akiknek az állapota hirtelen rosszabbodott. Mindez Müller szerint a brit vírusvariáns miatt van, már ez okozza a megbetegedések többségét.

Aki bármilyen tünetet észlel magán, ne menjen közösségbe, illetve sehova, telefonon értesítse a háziorvosát”

– kérte Müller Cecília.

A vírustörzseket részletezve a következőket tudni:

  • a brit mutációt eddig 1305 embernél mutatták ki Magyarországon,
  • ötnél a dél-afrikait, 13 páciensnél a cseh változatot azonosították.
  • 145 embernél pedig járványügyi szempontból nem releváns törzset mutattak ki a szakemberek Müller szerint.

Az országos tiszti főorvos megemlítette: elképzelhető, hogy a magánellátás kapacitásait is be kell vonni a vírussal való küzdelembe.

Az elmaradt AstraZeneca-vakcinákat az operatív törzs szerint a hét második felében fogják "rendelkezésre bocsátani".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

2,2 millió példányban üdvözli Orbán Viktor a nyugdíjasokat

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Műszaki hiba miatt elhalasztja a marsi drón reptetését a NASA

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója