szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az esztergom-budapesti érsek szerint az egyháznak kiemelt felelőssége van a rábízott gyermekekkel kapcsolatban.

Új gyermekvédelmi programokat indít az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, amelynek keddi közleményéből az is kiderül, hogy Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek általános gyermekvédelmi felelőst is kinevezett Gájer László személyében. Gájernek, aki a főegyházmegye Gyermek- és Ifjúságvédelmi Bizottságának egyházi tagja, az a feladata, hogy összefogja és továbbfejlessze a gyermekvédelmi munkát az egyházmegyében.

Ennek egyik első lépése, hogy bővítik a gyermekvédelemi témájú képzést, e terület a következő tanévtől rendes tantárgy keretében kap helyet a kispapképzésben, emellett állandó része lesz az éves papi továbbképzéseknek is.

A közlemény idézte Erdő Pétert, aki szerint a gyerekek védelmének ügye „az élet minden területén egyre nagyobb jelentőséggel bír, minden közösségnek, és különösen az egyháznak kiemelt felelőssége van a rábízott gyermekekkel kapcsolatban”.

A kommüniké szerint a bíboros hangsúlyozta: az egyház köszönettel tartozik azoknak, akik bátorságukkal a múltban hozzájárultak a gyerekekkel kapcsolatos visszaélések feltárásához. Az egyház imádkozik az ilyen jóvátehetetlen cselekedetek áldozatainak lelki békéjéért, a sebek begyógyulásáért, a magyar püspökök testülete pedig az elkövetők helyett is bocsánatot kért.

A közleményre az RTL Klub Híradója hívta fel a figyelmet, miután a csatorna Házon kívül című műsorának nyilatkozott Pető András, akit gyerekkorában többször molesztált egy katolikus pap. A férfi a közlemény megjelenése után azt mondta a Híradónak, nagy mérföldkőnek tartja az egyház lépését. Hozzátette ugyanakkor: szerinte nagyon fontos volna, hogy az áldozatok kapjanak lelki, mentálhigiénés, pszichológiai segítséget.

A csatorna interjút kért az új gyermekvédelmi felelőstől, aki azonban egyelőre nem akart nyilatkozni. Közleményt küldött, amelyben azt írta: azt szeretnék elérni, hogy az egyház kötelékében dolgozók felismerjék annak sokszor nagyon nehezen észrevehető jeleit, ha egy gyermek segítségre szorul.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!