szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az államtitkár elmondta, mivel terveznek az oktatásban, de meghagyta: nem biztos, hogy a járványhelyzet ezt lehetővé teszi.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Ez a jóslás kategóriája, de úgy készülünk, hogy húsvét után nyissunk

– nyilatkozta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az InfoRádió Aréna című műsorában. A jelenlegi tervek szerint április 7-én indulna újra a tantermi oktatás az általános iskolákban, illetve az óvodák is ekkor nyitnának újra. Maruzsa szerint a járványhelyzettől függ, hogy ez tényleg így lesz-e.

A középiskolások november eleje óta digitális tanrendben dolgoznak. Az államtitkár szerint az ő esetükben 3-4 hét múlva lehet elég jó a helyzet a tantermi oktatáshoz, de előfordulhat, hogy ütemezett visszatérés lesz az oktatási intézményekbe.

A járványhelyzet ellenére zajlik a középfokú felvételi eljárás, a szóbeliket is változatlan menetrend szerint tartják meg – derült ki az interjúból. Az országos kompetenciamérés elvileg május végén lesz. Maruzsa azt mondta, fontos lenne, hogy ezt meg tudják szervezni, mivel, mint fogalmazott:

Fontos visszajelzést adhatna, hogy az elmúlt hónapokban történt átállások hogyan hatottak.

Maruzsa szerint ugyanakkor az érettségik és a felvételik eredményei alapján nem okozott törést a digitális oktatás.

Diákok tízezreit veszélyezteti a lemorzsolódás Magyarországon

Nógrád megyében például minden ötödik általános iskolás a korai iskolaelhagyás határán billeg.

Arról nem esett szó, hogy a kompetenciamérést hogyan tartanák meg, ha nem javul a járványhelyzet. Az érettségikről az államtitkár azt nyilatkozta:

A diákok úgy készüljenek, hogy május első napjaiban az írásbeli biztosan lesz, és úgy készülünk, hogy a szóbeliket is a hagyományos módon megtartjuk.

Maruzsa szerint forgatókönyvekből "fel vannak készülve", de a diákok többsége érettségizni akar.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!