Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Azokat, akiknek krónikus betegségük van, mindenképpen. Az ügyben már az országos tiszti főorvosnak és Kásler Miklósnak is írtak.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

A Házi Gyermekorvosok Egyesülete szerint a 16 és 18 év közötti fiatalokat is be kellene oltani koronavírus ellen. Az egyesület elnöke, Havasi Katalin egy online háttérbeszélgetésen azt mondta, már meg is keresték az országos tiszti főorvost, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy a háziorvosok minél előbb beolthassák a 16 és 18 év közötti krónikus betegséggel élőket.

Az elnök ezt azzal indokolta, hogy ezek a fiatalok „fokozott kockázattal élnek”. Hozzátette, hogy az oltási kapacitás függvényében azokat is „szerencsés lenne beoltani”, akik ebbe a korosztályba tartoznak, de egészségesek. A serdülők sok tekintetben ugyanis már sokkal inkább a felnőttekhez hasonlítanak. Nemcsak a heveny betegség lezajlása komolyabb, de a Covid–19 hosszú távú, elhúzódó tünetei is a felnőttekhez hasonló gyakorisággal fordulnak elő ebben a korcsoportban.

Jelenleg a legtöbb oltóanyag csak 18 éves kor fölött adható, egyedül a Pfizert kaphatják a 16 és 18 év közöttiek, erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben. Havasi Katalin szerint nagyjából még egy év, mire lehetnek gyerekkorban adható koronavírus elleni oltások. Jelenleg már számos klinikai vizsgálat folyik gyermekek bevonásával, többségében az mRNS tartalmú vakcinák alkalmazásával, mint a Moderna és a Comirnaty (Pfizer–BioNTech). Márciusban a Pfizer–BioNTech és a Moderna is klinikai vizsgálatokat indított SARS-CoV-2 vakcináival már 6 hónapos csecsemőknél, idősebb gyermekeknél és tizenéveseknél egyaránt.

A szakember szerint 75-80 százalékos átoltottság kellene a nyájimmunitás kialakulásához, „ha a gyerekeket nem oltják be, ez nehezen lesz elérhető”.

Nem tabu a 16 évesek oltása, csak vakcina kell hozzá

Az operatív törzs véleményét várja a miniszterelnök a fiatalok oltásáról, és Magyarországon már most van olyan engedélyezett vakcina, amivel lehet a 16 év felettieket is oltani. A kockázat nem nagy, hiszen kevesebb, mint 200 ezer emberről van szó, viszont a középiskolák és így az egész társadalom védelméhez talán hozzájárulhatna egy ilyen lépés - feltéve, ha elegen regisztrálnak.

Gyermekkorban eddig általában enyhe légúti tünetekkel, vagy nem ritkán akár tünetmentesen zajlott le a fertőzés és kevésbé volt valószínű, hogy kórházi kezelést igénylő megbetegedés alakuljon ki, bár az újabb brit és dél-afrikai variánsok elterjedése e tekintetben árnyalják a képet. Az egyesület arra figyelmeztet, hogy

az oltottak körében tapasztalható hamis biztonságérzet okozta felelőtlen magatartás a gyermekek, gyermekközösségek esetében is hozzájárulhat a járvány további terjedéséhez.

Abban még a szakirodalom sem egységes, hogy kell-e oltani a 16 és 18 év közöttieket. Az oltás mellett szól, hogy a kamaszok sokat járnak társaságba, továbbvihetik, átadhatják a fertőzést. Ráadásul a brit mutáns megjelenése óta egyre több gyerek betegszik meg koronavírusban. Magyarországon – a gyerekorvos elmondása szerint – újszülöttkortól minden korosztályban fertőződtek már meg gyerekek. Jelenleg 50 fölött van azok száma, akiket kórházban ápolnak koronavírus-fertőzéssel.

A gyerekorvos az iskolák április 19-i újranyitásáról az elnök azt mondta, abban az esetben nem lehet probléma, ha a gyerekek a tavaszi szünetet otthon töltötték, nem találkoztak a barátaikkal, rokonaikkal, illetve a pedagógusok nagy számban be lesznek addig oltva. Figyelmeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet kutatásai szerint évekig tartó pszichés károsodásokat okozhat a gyerekeknél az izoláció.

Arra az újságírói kérdésre, hogy megteheti-e a szülő, hogy nem engedi a gyerekét április 19-én iskolába, Havasi Katalin úgy felelt, megérti azt a szülőt, aki így dönt. Erre egyébként a törvény is lehetőséget ad: az iskola adhat felmentést a gyerekeknek az iskolalátogatás alól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Nem tabu a 16 évesek oltása, csak vakcina kell hozzá

Az operatív törzs véleményét várja a miniszterelnök a fiatalok oltásáról, és Magyarországon már most van olyan engedélyezett vakcina, amivel lehet a 16 év felettieket is oltani. Kevesebb mint 200 ezer emberről van szó, viszont a középiskolák és így az egész társadalom védelméhez talán hozzájárulhatna egy ilyen lépés – feltéve, ha elegen regisztrálnak.

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

A Hell Energy beperelt egy kommentelőt, de első fokon vesztett

Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Vége a kifogásnak: nem fog lemerülni az akku a Google Meet találkozókon

Behallatszott az M4 közvetítésébe, hogy inkább nem mutatják a szurkolókat, hogy ne bukjanak le

Behallatszott az M4 közvetítésébe, hogy inkább nem mutatják a szurkolókat, hogy ne bukjanak le