Tetszett a cikk?

Franziska Tschinderle szerint a magyar újságírókkal szolidárisnak kell lenni, hogy végezhessék a munkájukat.

„Ez az egész nem rólunk szól, és nem is arról, hogy nem kapunk választ a kérdéseinkre. Ez a budapesti és általában a magyar kollégáinkról szól, akiknek naponta, hetente ezzel kell szembesülniük. Szolidaritást érdemelnek, mi pedig garantálhatjuk, hogy nem fogjuk abbahagyni tudósításainkat a demokrácia hanyatlásáról a szomszédunkban” – mondta a hvg.hu-nak Franziska Tschinderle, a Profil munkatársa.

Az újságírót a magyar közmédia Híradója szerdán azzal vádolta meg, hogy „provokált” a Fidesz EP-delegációjának a budapesti Orbán–Salvini–Morawiecki-találkozóval kapcsolatban feltett kérdéseiben.

A bejátszásban arra reagálva, hogy az újságíró megkérdezte, miért nem kapott meghívást a találkozóra senki a francia Nemzeti Tömörülés és az osztrák Szabadságpárt tagjai közül, az hangzik el: „csak amatőr újságírók kérdeznek olyat, hogy miért nincs ott valaki, akinek a jelenlétéről soha nem is volt szó”, a végén pedig kijelentik, hogy a kérdező újságíró minden bizonnyal további lejárató cikkekkel is készül.

„Kérdésekkel provokált" - állítja egy osztrák újságíróról a köztévé

A balliberális lejáratókampány újra akcióba lendült a Híradó szerint, miután egy újságíró kérdéseket mert feltenni e-mailben.

Franziska Tschinderle elmondta: amikor meglátta az M1 riportját, először a szerzőtársát hívta fel, akivel arról készítettek együtt anyagot, milyen útra lép a Fidesz az Európai Unióban az Európai Néppártból való kilépése után. Ehhez nemcsak a magyar kormánypártot, hanem nagyon sok más európai pártdelegációt is megkérdeztek, érdemi választ azonban csak az osztrákoktól kaptak.

A pontos kérdései ezek voltak:

  1. Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki Budapesten egyesítették erőiket és bejelentették egy lehetséges új szövetség létrehozását: miért nem volt jelen senki a francia Nemzeti Gyűlés vagy az osztrák FPÖ részéről ezen a történelmi találkozón?
  2. Mi a szövetség célja és ki fontolgatja a belépését?
  3. Egy euroszkeptikus koalíció létrehozása nem új jelenség és az 1980-as évekig megy vissza. Többször is elbukott olyan témák körül kialakult nézetkülönbségeken, mint például Oroszország, Törökország, vagy az antiszemita támadások. Hogyan lehet elkerülni most a megosztottságot?

A Fidesz EP-delegációja úgy reagált a megkeresésére, hogy mivel „nem küldött konkrét kérdéseket, csak provokatív állításokat”, (például antiszemitizmus, euroszkepticizmus), nem fogják őket kommentálni. Ezeket a kérdéseit látta később viszont az M1 képernyőjén.

A történtek ellenére az újságíró egyáltalán nem aggódik, sőt azt ígérte, nem hagyják abba tudósításaikat, továbbra is írni fognak Magyarországról és helyéről az európai színtéren.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Viperával akart emberkedni a lengyel sofőr, de nagyon beégett – videó

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás

Pálinkás József: Csak megegyezéses, őszinte politizálással érhető el változás