szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gy. Németh Erzsébet szerint próbáltak egyeztetni a Magyar Labdarúgó-szövetséggel.

Budapest az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) pénteki közleményéből értesült arról, hogy – a tizenkét rendező közül egyedül – a magyar fővárosban terveznek telt házas meccseket a nyári Európa-bajnokságon – állítja a humán területekért felelős főpolgármester-helyettes. Gy. Németh Erzsébet azt írta:

Erről korábban annak ellenére sem szereztünk tudomást, hogy április első napjaiban hivatalos levélben kerestem meg Vági Mártont, az MLSZ főtitkárát, hogy közös gondolkodást kezdeményezzek a 2021. évi labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti eseményei kapcsán.”

A Demokratikus Koalíció politikusa szerint „igazolódni látszanak azok a baljós feltételezések, melyek szerint az aggasztó járványhelyzet és a szakmai javaslatok ellenére a kormány azért tervez nyitást és lazítást, hogy az Európa-bajnokságot a fővárosban rendezze meg. A fővárosnak rendezői szerepköre ellenére sincsenek olyan jogosítványai, melyek lehetőséget adnának a beavatkozásra”. Ezért hangsúlyozta:

teljes mértékben a Magyar Labdarúgó-szövetség és a magyar kormány felelőssége az arról szóló döntés, hogy a budapesti mérkőzéseket milyen módon, befogadással és nézői beengedéssel rendezik meg.

„Sajnálattal látom, hogy sem a többi európai ország példája, sem a magyar járványügyi szakemberek véleménye, sem Budapest álláspontja nem érdekli a kormányt, amikor a labdarúgásról van szó” – tette hozzá, kiemelve, hogy a biztonságos megrendezéshez elkerülhetetlenül fontos lenne a főváros és a kormány szakmai alapokon nyugvó együttműködése.

Ahogy megírtuk, Magyarország egyedüliként merte vállalni, hogy az itt megrendezendő három meccsen a lelátókon a telt házat célozza meg. Még Oroszország és Azerbajdzsán is csak 50 százalékig feltöltött lelátókat jósolt, pedig ott jelenleg is beengedik a szurkolókat a futballstadionokba.

Foci-Eb: Egyedül Magyarország vállalta be most a telt házat

A legóvatosabb rendezők csak a lelátók negyedét töltenék fel jelen állás szerint.

Sokan eleve problémásnak tartják, hogy az UEFA április 7-ig kérte a rendező országok szövetségének állásfoglalását a kérdésben, végül nyolc szervezet közölt arányokat, amelyeket a járvány és az átoltottság alakulása függvényében többségük újragondolni terveznek. Négy rendező város, München, Bilbao, Dublin és Róma még időt kért, nekik április 19-ig kell dönteniük.

Hétfőn a France24-nek nyilatkozó olasz tudományos tanácsadó, Franco Locatelli arról beszélt, hogy még az az időpont is túl korai. „Ha május elejéig várhatnánk, talán jobban előre tudnánk jelezni a járvány alakulását” – magyarázta.

Nyilván az UEFA-nak is van igaza: a már megvásárolt jegyeket a stadionok kapacitásának függően kell visszaváltani, esetleg dönteni arról, hogy mennyit lehet még eladni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!