szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legóvatosabb rendezők csak a lelátók negyedét töltenék fel jelen állás szerint.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az Európai Labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy a labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzéseit nézők előtt rendezik meg. Budapest célja, hogy a három budapesti csoportmérkőzésen és egy nyolcaddöntőn a Puskás Aréna nézőtéri ülőhelyeinek 100 százalékát elfoglalhassák a szurkolók, amennyiben megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek – közölte a Magyar Labdarúgó-szövetség.

A tizenkét rendező város közül nyolc közölte, hogy a járvány, illetve a helyi átoltottság várható júniusi-júliusi alakulása alapján várhatóan stadionját a kapacitása mekkora részéig engedi feltölteni.

  • Budapest: 100%
  • Szentpétervár: 50%, de emelkedhet
  • Baku: 50%
  • Amszterdam, Bukarest, Koppenhága, Glasgow: 25-33%, az első három nyitott arra, hogy emelje az arányt
  • London: minimum 25% a három csoportmeccsre, az elődöntőkre és a döntőre emelne rajta

München, Róma, Bilbao és Dublin még nem mondott végleges arányt. Az olasz kormány kedden azt közölte a Olasz Labdarúgó Szövetséggel (FIGC), hogy támogatja a szurkolók beengedését, de a végső szót a genovai tudományos kutatóközpont mondja ki. Utóbbi szerdán úgy nyilatkozott, hogy jelen helyzetben az UEFA által kért garancia nem adható meg. A spanyol szövetség korábban úgy nyilatkozott, a baszk törvények miatt ott nem lehetnek nézők. Az ír szövetség pedig (FAI) a kormánnyal történt egyeztetések után arról tájékoztatta az európai szövetséget, hogy a járvány miatt nem tud minimális nézőszámot szavatolni. Ezeknek a városoknak a bejelentés szerint április 19-ig van idejük közölni a részleteket. Egy nappal később az UEFA kongresszusa dönt majd arról, hogy tartanak-e majd meccseket ezekben a városokban.

A külföldi mérkőzésekre elutazó szurkolóknak be kell tartaniuk az adott országok határátlépésre vonatkozó korlátozásait és szabályait, köztük a karanténszabályokat is. Az UEFA jelezte, hogy a rendező országok többségében nem lesz ezek alól kivétel. Három ország – Magyarország, Azerbajdzsán és Oroszország – azonban más ígéretet tett, különleges eljárást ígért.

A budapesti meccsekre érkező külföldieknek két, öt napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet vagy egy olyan dokumentumot kell majd felmutatniuk az országba való belépéskor, amely igazolja, hogy hat hónapon belül koronavírus-fertőzöttek voltak.

Március utolsó kormányinfóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még arról beszélt, hogy Magyarország azt jelezte az európai szövetségnek, hogy azok mehetnek majd a meccsekre, „akiket beoltottunk”. A most csütörtöki tájékoztatóján pedig arról beszélt, a mérkőzésekre csak védettségi igazolvánnyal engedik be a nézőket. Azt viszont viccnek nevezte, hogy Magyarországon az UEFA bármely határideje miatt nyitottak volna.

Az UEFA a közleményében jelezte, hogy az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) is együttműködik annak érdekében, hogy csökkenteni tudja a koronavírus-világjárvány jelentette kockázatokat.

Azok a szurkolók, akik ezekkel a feltételekkel mégsem szeretnének ott lenni a meccseken, április 22-én 18 óráig az UEFA hivatalos jegyértékesítési felületén visszaválthatják a korábban megvásárolt jegyüket. A szövetség visszatéríti a teljes vételárat. Az Európa-bajnoki részvételt novemberben kiharcoló magyar, észak-macedón, skót és szlovák válogatott drukkerei számára az UEFA májustól fenntartja egy újabb jegyértékesítési kör lehetőségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!