szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Sinopharm-vakcinát is hoz a kormánygép a hét második felében.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Százezer második komponensű, koronavírus elleni Szputnyik oltóanyag érkezik kedd este Magyarországra – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebookra feltöltött videóban. Arról nem beszélt, hogy mikor futhat be újabb orosz szállítmány, csupán annyit, hogy a jövő héten sem lesz nyugalma az oltóanyagot szállító repülőnek és személyzetének. Pedig jelen állás szerint a második körös Szputnyik V vakcinából 30 ezer hiányzik.

Az orosz fejlesztésű készítményből két különböző összetételű dózist kell beadni 21 nap különbséggel ahhoz, hogy a maximális védelem kialakuljon, ezért különösen fontos, hogy a szállítmányok ütemezetten érkezzenek. Az első körös oltóanyagból március 21-én 250 ezer adagot hoztak be, április 13-án pedig 120 ezer második körös landolt Budapesten. Aznap korábban Szijjártó 140 ezer dózis érkezését harangozta be, később azonban az MTI javítást adott ki a hírhez, amelyben már 20 ezerrel kevesebb adag szerepelt.

Akkor felvetődött a kérdés, hogy miért nem jött meg a teljes szükséges mennyiség, mind a 250 ezer dózis, mire Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az „oltásellenes álhírterjesztők” figyelmébe ajánlotta Facebook-bejegyzését, amelyben arról beszélt, hogy mindenki, akit Szputnyik vakcinával oltottak be, eddig, és ezután is idejében meg fogja kapni a második oltást. Azt is közölte, hogy „az első oltásoknál – és minden oltásnál – előbb a felszabadítás, majd a kiszállítás következik, a vakcina beadása ezeket a folyamatokat követően kezdődhet. A szállítások Oroszországból folyamatosak.”

Azóta viszont nem adtak hírt újabb orosz fuvarról, vagyis úgy tűnik, hogy a március 21-én behozott 250 ezer első körös oltásból csak 120 ezer+100 ezernek van második körös párja.

Szijjártó keddi videójában azt is mondta, hogy a kormány cargogépe „a hét második felében gyakorlatilag csurig megpakolva” tér vissza Kínából a Sinopharm következő szállítmányával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!