szerző:
Nyusztay Máté
Tetszett a cikk?

A naponta közölt koronavírusszámokból nehéz átlátni, valójában hol is tart a járvány. Éppen ezért elkészítettük a heti és havi összesítést, amelyből jól látszik, milyen volt a járvány dinamikája, és hogy hogyan cseng le éppen a harmadik hullám.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Az új fertőzötteket nézve a járványadatok havi összesítése alapján márciusban volt itthon legdurvább a helyzet, akkor ugyanis 228 ezer embernek lett pozitív a tesztje, ami majdnem négyszerese a februárinak. Ez áprilisra visszaesett, az aktív fertőzöttek (vagyis a még koronavírusosak) száma inkább stagnál.

Márciust és áprilist nézve a kórházban ápoltak száma megfeleződött (12 ezerről 6 ezer alá csökkent), a halálozás viszont áprilisban volt a legmagasabb, amikor egy hónap alatt 6707 ember hunyt el.

A koronavírus-járvány alakulását heti és havi bontásban is bemutatjuk, ebből jól látszik a járvány dinamikája, illetve a lecsengése. Az óvoda- és iskolanyitás a jelek szerint nem emelte a számokat, a terasznyitás hatásai pedig még nem látszanak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!