szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kapacitáshiány miatt várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják a szakrendelők és a kórházak.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Egyre hosszabbak a koronavírus-járvány okozta leállások miatt a várólisták – írja a Népszava. Az elmúlt egy évben a szokásos betegforgalom az ötödére csökkent, azaz durván négyötödnyi ellátásdeficit keletkezett, ennek ellenére várhatóan továbbra is csak a legsürgősebb eseteket fogadhatják majd a szakrendelők és a kórházak, mivel egyidejűleg kell fokozni az oltási tempót, fenntartani változatlan kapacitással a kórházak Covid-részlegeit, szabadságra engedni az eddig halálra hajtott orvosokat és a nővéreket, valamint újraindítani a lakossági ellátásokat.

„Minderre egyszerűen nincs elég ember, kapacitás” – mondta a lapnak az egyik intézmény vezetője.

A járvány alatt a kórházak 30–40 százalékkal kevesebb beteget fogadtak, az ellátások leállításával takarékra állított osztályokról, műtőkből vezényelték át az embereket a fertőző betegek mellé. Kásler Miklós frissen kiadott utasítása szerint a Covid-osztályokat egyelőre fenn kell tartani, ugyanakkor az itt dolgozó nővérek és orvosok nem vehetnek részt a nem covidosok ellátásában. Azaz a jelenlegi enyhülést csak arra lehet kihasználni, hogy kiadják az elmaradt szabadságokat.

A normális betegforgalom visszaállításának további akadálya, hogy a szakrendelők jó részén oltópontok működnek, ahol ugyanannak az egészségügynek az alkalmazottai teljesítenek szolgálatot, amelyben békeidőben sincsenek elegen. A fővárosban ráadásul a kapacitásokat tovább szűkítik a tavaly nyár vége óta zajló kórházi felújítások.

A miniszter is megszabott korlátokat az újranyitást elrendelő utasításában: továbbra is csak előre egyeztettet időpontban, testhőmérséklet mérés után fogadhatják a betegeket az intézmények, valamint csak az kérheti az ellátását, akinek van érvényes védettségi igazolványa, vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztje, a műtét napján pedig további antigén teszttel kell igazolnia, hogy nem fertőzött. A teszteket a pácienseknek saját költségükön kell elvégeztetniük. Vannak azonban kivételek, nem kell kifizetnie a vírustesztet műtét előtt annak, aki önhibáján kívül nem tudta beoltatni magát

A Népszava azt írja, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvános várólista-felületén például diagnosztikus szívkatéterezésre mintegy 1123, csípőprotézisre körülbelül 6000, különféle gerincműtétekre 1400–1500 beteg várakozik. A lap szerint azonban a valóságban ennél jóval többen is lehetnek az egyes ellátásokra várakozók, miután az adatok két-három hét késéssel kerülnek fel az oldalra, és nincsenek rajta azok, akik a Covid-járvány alatt betegedtek meg, de panaszaikkal nem fordultak orvoshoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!