szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elvileg automatikusan kap védettségi kártyát az, akit beoltottak, ezzel pedig csak időpontot kell kérni az operációra.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

Újraindulnak a koronavírus-járvány miatt leállított, halasztható, nem életmentő műtétek a kórházakban. Azok, akiknek van védettségi igazolványuk, mehetnek vele ilyen ellátásokra kórházba, szakrendelőbe. Akiknek azonban nincs, azoknak két teszttel – egy PCR-teszttel és egy antigénalapú gyorsteszttel – kell igazolniuk, hogy nem fertőzöttek. A vizsgálat költségét is nekik kell állniuk az Emberi Erőforrások Minisztériumának közlése szerint.

Kivételek azért vannak: például azoknak sem kell a zsebükbe nyúlniuk, akiket egészségi állapotuk miatt nem lehetett beoltani.

Az RTL Híradónak nyilatkozó szakemberek szerint aggályos ez a megkülönböztetés, és az is, hogy nehezítik a páciensek számára a hozzáférést azokhoz a szolgáltatásokhoz, amelyek egyébként járnak nekik. Ráadásul az intézkedések arra sarkallják az amúgy is leromlott egészségi állapotú lakosságot, hogy még tovább várjon, ne menjen orvoshoz, hanem húzza az időt addig, amíg meg nem kapja a védettségi kártyáját.

Saját magának fizetheti a PCR-tesztet az, aki oltás nélkül menne halasztható műtétre

Részletezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, milyen feltételekkel lehet kórházba menni, amikor majd újraindulnak a halasztható műtétek és a rehabilitáció.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bihari Ádám Itthon

Megjött a védettségi igazolványom, de mit ér a nagyvilágban?

Egyre több országba utazhatnak karanténkötelezettség nélkül azok, akiket már beoltottak koronavírus ellen. A magyar védettségi igazolvány azonban nem sokat ér azon a négy országon kívül, amellyel eddig megegyezett a kormány. Még a konzuli szolgálatnál is azt mondták, hogy érdemes inkább az oltóponton kapott oltási igazolást vinni, amit “aztán vagy elfogadnak, vagy nem”.

Serdült Viktória Itthon

Többszörösen megjárhatják azok, akik elbliccelik a második oltásukat

Nem árulja el a kormány, hányan nem adatják be maguknak a koronavírus elleni oltás második adagját, pedig Magyarországon is akadnak olyanok, akiket elriasztanak a mellékhatások, vagy csak a védettségi igazolvány megszerzésére hajtanak. A kormány már készíti az előterjesztést, amely elvenné a többletjogokat azoktól, akik nem mennek el a második oltásra. A második dózis is nagyon fontos: nemcsak az antitestek szintjét emeli meg, hanem sok esetben sejtes immunitást is kialakít, sőt a mutációk ellen is jobban véd.