szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ökölpacsi, a közös lista mindenek felett, nemcsak a kormányt, hanem a rendszert kell leváltani – ez történt a Partizán első előválasztási vitaestjén csütörtökön. Berg Dániel és Tordai Bence szinte egyáltalán nem vitatkozott, Kálmán Olga pedig kimentette magát.

Legalább harminc körzetben szeretne előválasztási vitákat szervezni a Partizán, ezek közül a legelsőt május 13-án este valósították meg, a budapesti négyes számú választókerület két ellenzéki jelöltjével, Tordai Bencével, az MSZP-Párbeszéd jelöltjével, és Berg Dániel momentumos politikussal. Noha a választókerületben hárman indulnak az előválasztáson, a DK-s Kálmán Olga nem vett részt a vitán arra hivatkozva, hogy az ellenzéki pártok korábban megállapodtak abban, ilyet csak az összes jelölt bejelentése, július 26. után fognak tartani.

A Partizán első előválasztási vitája igazolta, amire számítani lehet a legtöbb körzetben: a jelöltek között érdemi vita nincs. Berg Dániel a budai polgárok képviseletére kért felhatalmazást nyitóbeszédében, Tordai pedig nem győzte hangsúlyozni pártja „elmúlt tíz éves” szerepét az előválasztás megvalósításában. Ő, mint mondta, arra kér felhatalmazást a választóktól, hogy folytathassa eddigi parlamenti munkáját. Tordai szerint nem egy sima kormányváltásra készül az egyesült ellenzék, hanem a jelenlegi rendszer megbuktatására.

A kormányváltást követően „akármilyen eszközökkel” vissza kell csinálni azt, ahogyan a Fidesz az utóbbi időszakban megpróbálta bebetonozni a hatalmát.

Berg Dániel szerint az ellenzéknek nincs feltétlenül szüksége kétharmadra a nagy változásokhoz, elég egyszerű többséggel nyerniük. Ugyanezt mondja egyébként a párt miniszterelnök-jelöltje, Fekete-Győr András is.

Az egyórás beszélgetés egyetlen valódi vitahelyzete az lehetett volna, amikor Gulyás Márton műsorvezető rákérdezett arra, miért tartja Tordai hiteltelennek a Momentumot zöld kérdésekben. Tordai arról beszélt, most mindenki "zöld" akar lenni, ők viszont 10 éve képviselik a "zöld álláspontot." Berg Dániel nem reagált érdemben Tordai kritikájára, szerinte sokkal fontosabb, hogy a zöldtudatot erősítsék az emberekben, egyúttal

ne démonizálják „a pasaréti, vagy hidegkúti anyukát, aki ott ül a dugóban”.

Berg kijelentette, hogy bár fontos a klímavészhelyzet, ezzel egyéni képviselőként nem tud mit kezdeni. Tordai ezt a felelősség hárításának tartja.

A kerületi témák után jöttek az országos kérdések. Tordai szerint népszavazást kell arról tartani, hogy Magyarország csatlakozzon-e az euróövezethez, itt igennel szavazna. Berg szerint ez egy közgazdász válasza volt, az euró bevezetéséhez viszont politikai akarat kell, ami a Momentumban megvan, így ezen fognak dolgozni.

Berg Dániel a vita során elismerte, hogy a Momentum hibázott a 2018-as országgyűlési választások idején, amikor nem lépett vissza senki javára.

„Rosszul mértük fel a terepet”

– mondta.

Tordai szerint mindenki hibázott, a Párbeszéd pedig már 2014-ben az előválasztás és az összefogás mellett kampányolt.

A beszélgetést Berg és Tordai egymásra mosolygós ökölpacsival zárta.

A vita nem, de a csata erős lesz

Budapest 4. számú választókörzetében lesz az egyik legizgalmasabb meccse az ellenzéknek 2022-ben. 2018-ban a körzetet Varga Mihály pénzügyminiszter nyerte meg a szavazatok közel 42 százalékát besöpörve, őt 37 százalékkal követte az azóta polgármester Niedermüller Péter, DK-s politikus. Ebben a körzetben kapott 10 százalékot az LMP-s Ungár Péter, illetve 6 százalékot elvitt a Jobbikos Kovács Tamás, valamint közel hármat a Momentumos Benedek Márton is. A körzetben kizárólag az Együtt jelöltje, Mihalik Zoltán volt hajlandó visszalépni, pedig matematikailag ez a körzet már 2018-ban is nyerhető lett volna, ha az ellenzék összefog, vagy az LMP illetve a Momentum visszalép. A Jobbikkal való szövetség akkor még fényév távolságra volt.

A Republikon Intézet reprezentatív, 800 fős közvéleménykutatásának eredményei szerint a körzet biztos esélyese az előválasztáson Kálmán Olga, ő 22 százalékot kapna jelenleg a szavazóktól – számolt be a Telex még áprilisban. Tordai Bence 17-et, Berg Dániel pedig csupán nyolcat, azonban a megkérdezettek 53 százaléka vagy nem tudott, vagy nem akart válaszolni. A Republikon szerint azonban változik a képlet, ha csak Kálmán és Tordai közül választhatnak a szavazók: ekkor a két jelölt szinte fej-fej mellett áll, Kálmán a válaszadók 29, Tordai pedig 28 százalékának voksát kapná meg.

A Republikon kutatása szerint viszont mindhárom ellenzéki jelöltnek lesz esélye a győzelemre 2022-ben, ha egyedül indul a Fidesz jelöltje ellen. Varga Mihály nem indul újra a körzetben, a kormánypárt Gór Csabát indítja.

A Partizán teljes adása ide kattintva tekinthető meg:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!