szerző:
Nagy Iván László
Tetszett a cikk?

A ferencvárosi polgármester szerint jelenleg a budapesti konzultáció az egyetlen módja annak, hogy az itt lakók kézzelfogható véleményt formáljanak a Fudan kampuszépítéséről. Az „Üzenjünk Pekingnek” mottójú akció júniusban indul, a kérdésekre online és offline is lehet majd válaszolni.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Konzultációt indít Budapest a Fudan Egyetem ügyében, derült ki Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina hétfői, közös sajtótájékoztatóján. Az „Üzenjünk Pekingnek” szlogenű akciót az aHang fogja lebonyolítani, miután a fővárosnak nem sikerült egyezségre jutnia a Fudan kampuszának beköltöztetéséről a Diákvárosnak fenntartott területre.

Baranyi Krisztina szerint a konzultáció jelenleg az egyetlen lehetősége Ferencvárosnak, illetve Budapestnek arra, hogy kifejezze a véleményét egy olyan projektben, ahol az egyeztetéseken lehetetlen a kompromisszumkötés. A polgármester a hvg.hu-nak úgy fogalmazott,

miután mindkét projekt ugyanarra a 26 hektárra van tervezve, az építési szabályokat betartva egy helyen egy időben csak az egyik valósulhat meg.

Múlt héten a kormány törvényjavaslatot nyújtott be, amelyből kiderült, hogy ellentétben Palkovics László korábbi ígéreteivel, a kínai kampusz a Diákvárostól jelentős területeket elvéve épülhet meg. A hétfői tárgyalást követően Baranyi Krisztina szerint a Déli Városkapu területéből 5-6 hektár maradna a Diákvárosnak, amely a jelenlegi szabályok szerint mindössze 2-3 épület számára elegendő terület. Hozzátette azonban, hogy a törvényjavaslat külön rendelkezik a terület beépíthetőségéről, így semmi akadálya nincs annak, hogy

a kormány „betartsa” a szavát, és valóban létrehozzon nyolcezer egyetemi szállást – igaz, ehhez felhőkarcolókat kellene felhúzni.

A tervek szerint a Fudan teljes kampuszt építhetne fel, amely nemcsak az oktatási épületeket foglalná magában, de 3000 kollégiumi férőhelyet, valamint a többi kiszolgáló funkciót (sport, szabadidő stb) is. A Fudan területrészén lenne az átalakított, közösségi funkciókat betöltő Nagyvásártelep, valamint a déli részre tervezett kulturális épület is: ezeket a Diákváros lakói és a Fudan polgárai közösen használhatnák. Baranyi hangsúlyozta, hogy ezeket a terveket sem lehetne a jelenlegi szabályok értelmében megvalósítani, ugyanis a kezdeti Diákváros-projektben legfeljebb 520 ezer négyzetméternyi beépíthető területtel számoltak, a kormány viszont egy kisebb helyen tervez 540 ezer négyzetmétert beépíteni a Fudannak.

Baranyi szerint a kormány igyekszik minden fontos döntést meghozni még a 2022-es választások előtt, emiatt pedig muszáj még időben kikérni a városlakók véleményét a Fudan Egyetemről. A polgármester továbbra is kitart a helyi népszavazás terve mellett, azonban előfordulhat, hogy arra még őszig is várni kell, miután a járványügyi veszélyhelyzet nem teszi lehetővé a referendum megszervezését. Ezek után Baranyi a fővárosi konzultációt tartja az egyetlen opciónak ahhoz, hogy Orbán Viktor betartsa az önkormányzati választások után tett ígéretét,

és ne épüljön olyan dolog Budapesten, amelyet az ott élők nem szeretnének.

A „Konzultáció a kínai egyetemről” címmel futó akció június 4-től 13-ig fog tartani, a jelentkezők online vagy személyesen válaszolhatnak majd az alábbi kérdésekre:

  • Egyetért-e a Fudan budapesti központjának létrehozásával?
  • Egyetért-e azzal, hogy a Soroksári út és a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág közötti területen a Diákváros helyett a Fudan központja épüljön fel?
  • Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel a Fudan Egyetem budapesti központjának megépítésére?
  • Egyetért-e azzal, hogy olyan egyetem működését fizessük közpénzből, ahol nincs a magyar diákoknak államilag finanszírozott képzés?

A konzultáció Baranyi szerint több okból is kulcsfontosságú. Erős jelzést lehet küldeni a kormánynak például azzal, hogy nem csupán egy e-mail-címes petíció, hanem konkrét, arccal felvállalt véleménynyilvánítás indul, ahol akár tízezrek is megszólalhatnak. Baranyi úgy fogalmaz,

mi nem ellene buzdítunk, mi azt szeretnénk, hogy ha Budapest vezetői nem mondhatták el a véleményüket, akkor legalább az itt élők megszólalhassanak.

Baranyi szerint fennáll a veszély, hogyha a társadalom semmilyen kézzelfogható módon nem formál véleményt (márpedig úgy tűnik, rengetegen szeretnének beleszólni), akkor akár olyan államközi szerződés is megszülethet, amelynek a felrúgása nagyon sokba kerülne egy következő kormánynak. Miután e pillanatban semmilyen nemzetközileg kötő érvényű megállapodás nincs életben, az emberek véleménye döntő fontosságú lehet, a ferencvárosi polgármester pedig elképzelhetőnek tartja, hogy

ha sokan megmozdulnak, a kormány – bármennyire is ritkán cselekszik így – végül elálljon a terveitől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Serdült Viktória Itthon

Mégis osztoznia kell a területen a Fudan Egyetemnek és a Diákvárosnak

Bár korábban a kormány azt állította, hogy a Fudan nem vesz el területet a Diákvárostól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint a két beruházás egy komplexumként épül meg, a sportcsarnokot és a konferenciaközpontot közösen kell majd használniuk. A benyújtott törvényjavaslat már ki is jelöli, hogy mely állami tulajdonú területeket kapná meg ingyen az egyetemet fenntartó Fudan Hungary Alapítvány.

hvg.hu Itthon

Konzultációt indít a főváros a Fudan Egyetem ügyében

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyalt az intézmény budapesti kampuszáról és a Diákvárosról, elmondásuk szerint teljesen eredménytelenül.