szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel tárgyalt az intézmény budapesti kampuszáról és a Diákvárosról, elmondásuk szerint teljesen eredménytelenül.

A Fudan-botrány
Nagy port kavart Magyarországon az Orbán-kormány bejelentése, miszerint Budapesten nyit campust a kínai Fudan Egyetem. Az egyetem - amely okiratában deklarálta a kínai kommunista párt szolgálatát - a tervezett Diákváros területén kapna helyet, de nem csak ez okozott felháborodást, hanem a beruházás több mint 500 milliárd forintos költsége is. A Fudan-ügy fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Júniusban indul a Főváros Fudan Egyetemmel kapcsolatos konzultációja – jelentette be Baranyi Krisztina Ferencváros polgármestere és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere hétfőn. Karácsony és Baranyi hétfőn tárgyalt Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, a főpolgármester ezt az egyeztetést eredménytelennek nevezte. Kiemelte, hogy Budapest nem támogatja a beruházást jelen formájában, hiszen a kormány úgy építene 500 milliárd forint közpénzből kínai egyetemet a Fővárosban, hogy arra magyar hallgatók a borsos tandíj miatt nem tudnának járni. Karácsony hozzátette: a kormány tervei úgy zsúfolnák össze a Diákváros koncepcióját, hogy annak az értelmét adó funkciói csorbulnának.

Baranyi Krisztina elmondta, hogy kezdetben népszavazást akartak tartani az egyetem budapesti kampuszáról, ezt azonban a veszélyhelyzet miatt nem lehet, így nyúlnak a konzultáció eszközéhez. Ezt az aHang szervezi meg, kampányigazgatójuk, Hajdú Gergő a tájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a konzultációnak lesz online és offline verziója is. Az online verzióról elmondta, hogy stabilabb lábakon fog állni, mint a kormány bárki által akárhányszor kitölthető, a koronavírus utáni nyitásról szóló konzultációja. Baranyi hozzátette, hogy a konzultáció jelszava „Üzenjünk Pekingnek!” lesz.

A kormányt tulajdonképpen arra akarják rávenni, hogy tartsa magát a 2019. decemberében megkötött megállapodásukhoz – mondta el a főpolgármester. Karácsony szerint Orbán Viktor akkor elismerte az önkormányzati választások eredményét, ekkor állapodtak meg a főváros és a kormány közötti együttműködésről is. Karácsony szerint ez a megállapodás konszenzusos volt, közösen kellene dönteni a megváltoztatásáról is, ám ők nem támogatják a Fudan Egyetem budapesti kampuszának felépülését. Karácsony most rákérdezett Palkovicsnál, hogy megkerestek-e más egyetemeket a Budapestre költözés lehetőségével, és nemleges választ kapott.

Palkovics azzal érvelt, hogy a Fudannal 2014 óta van együttműködés, Karácsony szerint ez azt jelenti, hogy a Diákváros helyszíne korábban is felmerült mint az egyetem budapesti kampuszának helye. Karácsony hozzátette: nehezen tudja komolyan venni, hogy a kormány nyíltan állna bármilyen egyetemhez a CEU elüldözése után. Azt is kiemelte, hogy a fideszes szavazók egy része sem szeretné, hogy a Fudan kampusza megépüljön Budapesten.

Az atlétikai világbajnokságról Karácsony elmondta, hogy azt a főváros szervezi, és nem szeretnének odáig eljutni, hogy azt le kelljen mondani, a kormány következő lépésére várnak. Baranyi hozzátette: a stadion megépülését nem befolyásolja, hogy megtartják-e benne a tornát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!