szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A független országgyűlési képviselő szerint a szabad véleménynyilvánítás a demokratikus részvétel és a kormányzati döntések befolyásolásának alapvető feltétele.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő közleményben jelentette be, hogy az ombudsmanhoz fordul, mert megszakításokkal közel egy éve van teljes tilalom alatt a gyülekezés Magyarországon, és még annak járványbiztos formáit is szigorúan tiltja a kormány veszélyhelyzeti rendelete.

A képviselő szerint az általános tilalom hosszú ideje alkotmányellenesen korlátozza az embereket az állampolgári jogaik gyakorlásában, ezért az ombudsmanhoz fordult, hogy “foglaljon állást és indítson átfogó vizsgálatot a közügyekben való demokratikus állampolgári részvétel teljes ellehetetlenítése miatt”.

“Az Alaptörvény szerint alapvető jog más alapvető jog védelmében csak a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan korlátozható. A megszakításokkal már egy éve tartó, legutóbb november 11-én hatályba lépett általános gyülekezési tilalom minden, még a tiltakozás járványbiztos formáit is szigorúan tiltja, súlyos büntetésekkel sújtva azokat, akik élni kívánnak alapvető állampolgári jogaikkal. Tavasszal a rendőrség a dudálós tiltakozáson 106 ember ellen indított szabálysértési eljárást és 13,6 millió forint pénzbírságot szabott ki első fokon, amit aztán a bíróság eltörölt, a szervezők esetében pedig 100 ezer forintra csökkentett” – közölte Szél Bernadett.

A képviselő hozzátette, hogy

a szabad véleménynyilvánítás és gyülekezés a közügyekben való demokratikus részvétel és a kormányzati döntések befolyásolásának alapvető feltétele.

Szél Bernadett szerint a kormány eközben egymás után hoz széles körű társadalmi és politikai vitát igénylő törvényeket és alakítja át alapjaiban az egészségügyet és a felsőoktatást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!