szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A járvány lassú lecsengését mutatják a most kiadott számok: csökkent az új fertőzöttek, a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma is, de még mindig sok a halálos áldozat. Az oltási program újra felpörgött.

Koronavírus-járvány
Van-e visszatérés a "normalitáshoz" az oltásoknak köszönhetően? Egyáltalán: mi az "új" normális? Utazunk? Nyaralunk? Bulizunk? Megyünk színházba és koncertre? Mennyire fenyegetőek a vírus különböző mutációi? Kell-e tartanunk negyedik, ötödik vagy sokadik hullámtól? Cikksorozatunkban megtalál mindent, ami a koronavírus-járványról tudnia kell.
Friss cikkek a témában

64-gyel nőtt a koronavírus magyarországi áldozatainak száma. Velük együtt már 29 277 ember halt bele a vírus szövődményeibe.

Lakosságarányosan az egész világon egyetlen országban sem haltak meg többen a koronavírus miatt a járvány kezdete óta, mint nálunk. A mostani adatok azt mutatják, hogy ugyan lecsengőben van a járvány harmadik hulláma, de más országokhoz viszonyítva lassan vonul le – mostanra jutottunk el oda, hogy a lakosság számához viszonyítva az elmúlt egy hét halálozási adatai nem nálunk a legrosszabbak a világon, hanem már csak a világ 15, Európa 3 legrosszabb országa között vagyunk.

Az oltási program eközben új lendületet kapott. Tegnap 75 693 ember kapta meg az első oltását – ez az április 30-i nagy Pfizer-roham óta a legmagasabb napi szám –, összesen már 4 714 992-en. 22 070 fővel, 2 749 235-re nőtt azoknak a száma, akik már mindkét dózist megkapták. Orbán Viktor korábban még azt ígérte, hogy május közepén már hatmillió beoltott embernél fogunk tartani, azóta ez az ígéret arra módosult, hogy a pünkösdi hosszú hétvégén lehet meg az ötmillió első körös beoltott. Eddig 5,07 millióan regisztráltak oltásra, vagyis mivel az elsők közt beoltott egészségügyi dolgozóknak nem kellett regisztrálniuk, már csak nagyjából 4-500 ezer ember beoltása hiányzik ahhoz, hogy mindenki megkapja az első oltását, aki kérte.

Az egészségügyön lévő nyomás az eddigi tempónál lassabban, de tovább csökken: kórházban 2197 embert ápolnak, 62-vel kevesebbet, mint egy napja. Közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen, az egy nappal korábbinál 7-tel kevesebben. A kórházban lévők száma 2020. október 21-én volt utoljára ennél alacsonyabb, vagyis most már kisebb a terhelés az egészségügyön, mint a második hullám lecsengő időszakában volt.

382 újabb fertőzöttet diagnosztizáltak, ennél kevesebb új fertőzöttet utoljára tavaly szeptember 8-án jelentettek. Ez a szám nem is csak önmagában nézve igazán jó, hanem akkor is, ha az adatszolgáltatás héten belüli ingadozásai miatt az egy héttel korábbival hasonlítjuk össze. Keddenként mindig kevesebb új fertőzött került be a statisztikába, a múlt héten ilyenkor ez a szám 493 volt.

Igaz, nagyon kevés, mindössze 7104 teszt elvégzésével találtak most ennyi új fertőzöttet. De ez is azt jelenti, hogy az elvégzett tesztek 5,38 százaléka lett pozitív. Az elmúlt két napban már az 5 százalékos határ alatt volt ez az arány, tavaly szeptember óta először – az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint ez mutatja azt, hogy reális képet kapunk a járványról. A mostani szám ennél kicsit magasabb, de már majdnem jó.

Eközben 9988 embert minősítettek gyógyultnak, így az aktív esetszám 9670 fővel csökkent, 128 714-re. Ez a szám utoljára március 10-én volt ennél alacsonyabb.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!