szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A hazai vállalatoknál is mérni lehet a jövőben a demokratikus értékeket, miután magyar taggal bővült az amerikai WorldBlu tanácsadói hálózata. A 2007 óta működő, több mint 60 országot tömörítő szervezet küldetése, hogy minél több munkahely működjön demokratikus elvek szerint világszerte.

Szívesebben dolgoznak az emberek egy olyan szervezetnél, ahol figyelembe veszik véleményüket és valóban számítanak. Ezeket a szempontokat értékeli WorldBlu Most Democratic Workplaces™ tanúsítványa is, amely kiválóan alkalmas az erős munkáltatói arculat (employer branding) kialakítására és értékelésére. A világszervezet évente publikálja azon vállalatok listáját, amelyek biztosítják munkatársaik számára a szabadságot, így fokozva hatékonyságukat, versenyképességüket, illetve a bennük rejlő lehetőségek kibontakozását.

A WorldBlu azt állítja, hogy az igazán tehetséges munkavállalókat nem elég jól megfizetni. Ha azt érzik, hogy nap, mint nap használják a képességeiket, lojálisabbak lesznek és teljesítményük is nő, amely egyértelműen látszik a bevételeken is. A jelenleg WorldBlu tanúsítvánnyal rendelkező szervezetek összesített éves bevétele meghaladja a 15 milliárd dollárt. A jövőben pályázó magyar vállalatok olyan tagokhoz csatlakozhatnak majd, mint a Groupon, a Hulu, a Zappos.com, a HCL vagy az AIESEC.
©

A WorldBlu munkatársai folyamatosan kutatják azokat a modelleket, amelyek révén a demokrácia értékei átültethetők a gyakorlatba. Ennek érdekében létrehoztak egy komplex kérdőívet, a WorldBlu Scorecard™-ot, amely a szervezeti demokrácia tíz alapértéke alapján méri fel a szervezeti hatékonyság és demokrácia megvalósulását három fő szempont szerint: a vállalatirányítás és vezetés, a munkavállaló döntési lehetőségei, illetve a szervezeti felépítés és munkafolyamatok szempontjából.

Hajdu Zoltán, a Smart Staff Kft. ügyvezetője, a WorldBlu magyarországi képviselője és tanácsadója a hvg.hu-nak elmondta, a 2008 óta bekövetkezett gazdasági fejlemények egyértelműen bebizonyították, hogy a jelenlegi vállalatirányítási modellek nem megfelelőek. Azóta a demokratikus és hatékonyabb vállalatirányítás létjogosultságát olyan külföldi sajtóorgánumok is elismerték már, mint a The Wall Street Journal, a New York Times, a BBC, a The Financial Times, a The Guardian, a Fortune és a Forbes.

A WorldBlu List of Most Democratic Workplaces™ névsorába olyan vállalatok pályázhatnak, amelyek legalább egy éve léteznek és minimum öt főt foglalkoztatnak. A szervezet méretétől függően a tagok, munkavállalók legalább 70 százalékának kell online kitöltenie egy kérdőívet. A minősítési folyamat 2-4 hetet vesz igénybe. A WorldBlu List of Most Democratic Workplaces™ 2012 tagságra január 31-ig lehet jelentkezni. A névsorokat minden év áprilisában hozzák nyilvánosságra.
hvg.hu Karrier

Érdekel valakit, hogyan érzi magát a munkavállaló?

Erős teljesítménykényszer, személytelen vezetés és elérhetetlen üzleti tervek keseríthetik meg a dolgozók mindennapi életét a munkahelyükön. A legtöbben megpróbálják elviselni a nyomást, főleg ha a „van munkád vagy nincs munkád?” kérdéssel kénytelenek szembesülni. Felmerül azonban, mennyit nyerhetnek a cégek, ha nemcsak a teljesítmény kierőszakolására, hanem alkalmazottaik egészségi állapotára is odafigyelnek.

hvg.hu Karrier

Így bélyegzik meg a dolgozókat a munkahelyükön

Feltétlenül gondoskodónak kell-e lennie egy nőnek a munkahelyén is? Minden férfi köteles érzelemmentes döntéseket hozni munka közben? Nem csak a munkáltatók, hanem gyakran már az érintett, megbélyegzett dolgozók fejében is ott lapulnak a sztereotípiák. Hogyan érdemes küzdeni ellenük?

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Blikk: Trükkel oldják meg a helyben fogyasztás tilalmát egy kaszinóban

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Müller Cecília: Nagyon fontos, hogy oltást kapjanak a kormánytagok és az operatív törzs

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét

Olaszország fehér foltja: Szardínia szigetén feloldják a járványkorlátozások többségét