szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Inkább sokkoló, mintsem gondűző az erre a névre hallgató apartmanház honlapja. A hvg.hu honlapszakértője többek között hiányolta az oldalról az alapinformációkat, ugyanakkor megtévesztőnek talált néhány fölösleges kiemelést. Hogy mit kellett volna másképp, megtudhatjuk Pécsi Ferenc honlapkritikájából.

Sokkoló már a Gondűző - Apartmanház címre megjelenő első képernyő is. A fehér háttér előtt középre rendezett fekete betűkkel írt szövegből megtudom ugyan, hogy a címben jelzett szálláshely Mátraderecskén található, az is kiderül, milyen betegségeket is gyógyít az ottani, különleges gyógygáz, de arra már egyáltalán nem könnyű rájönni, hogyan lehet ennél részletesebb információkhoz jutni. Az oldalon nincsen menü, de valahogy „lemaradtak” a linkek  is.

Egy kis keresgélés után további információt lehet szerezni, de egyáltalán nem biztos, hogy az oldalra látogatók többsége ennyire kitartó. A tapasztalatok szerint egy ilyen „trükkel” az olvasók jelentős része elriasztható.

Olyan ez az oldal, mintha egy nagyon szerény kivitelű szórólapot ragasztottak volna a képernyőre. Ráadásul az értékesítéshez elengedhetetlen információkat - a címet, telefonszám  - sem tartalmazza.

A görgetéssel előtáruló további oldalrész több okból is zavarba ejtő. Nagyobb betűkkel is kiemelt „A megoldás...” kezdetű szöveget aláhúzása nem csak felesleges, de megtévesztő is. A gyanútlan internetező minden aláhúzott szöveg mögött linket (ugrópontot, hivatkozást) gyanít, csalódott lesz tehát, amikor a szövegre kattintva nem történik semmi.

Az oldalon még lejjebb haladva  öt valódi link következik, de ez csak próbálgatással derül ki. Nincs ugyanis elég határozottan, egyértelműen jelölve, hogy  innen lehet továbbhaladni. Az angol nyelvű linkre kattintva egy kép formátumban tárolt szöveg jelenik meg, a német címet pedig megnyitni sem sikerül.
 
A Mofetta gyógygázt nyilván nehéz ábrázolni, az apartmanháznak becézett kiadó házrészekről, vagy a környékből érdemes lett volna megmutatni valamit a nyitóoldalon is. Ezt most a képgalériában próbálom pótolni. A közepes minőségű amatőr fotókból egy a „polgári” bútorokkal, kemencével és a falon lógó kukoricákkal berendezett  ház eklektikus képe tárul elénk. A képgalériában  nincs menü, a nyitóoldalra visszalépni viszont csak a galéria bezárásával  lehet.

Dupla munka, ésszerűség nélkül (Oldaltörés)

A „belépés az oldalra” menü alatt a honlapnak van egy másik nyitóoldala is. Itt végre található menü, váltakozó kép, megtalálhatók az elérhetőségi adatok. Nem túl egyéni, érdekes oldal, de  nagyságrendekkel jobban használható, mint a „hivatalos” nyitóoldal. Tulajdonképpen tehát nem jár rosszul, aki átverekszi magát az első nyitóoldal navigációs dzsungelén. A fantáziátlan létramenü rövid, de többnyire tárgyszerű, korrekt információkhoz vezet.

Nincs pontos információ arról, hogy mennyire prosperáló vállalkozás a Gondűző apartmanház, de bizonyára meg tudna fizetni egy webes tárhelyet. A mostani, „ingyenes” szolgáltatás ára valójában igen nagy. Az oldal tetején látható reklámok  zavarják az internetezőket ráadásul azt az üzenetet hordozzák, hogy a Gondűző apartmanház nagyon spórolós, elképzelhető, hogy a vendégek ellátásán is megpróbál majd takarékoskodni. Nem jó üzenet. Az ingyenes tárhelyek használatábó eredő problémákról korábban már többször írtam.

A honlap böngészése közben meglepve tapasztaltam, hogy azt egy egri vállalkozás munkáját  „dicséri”. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy mekkora szükség lenne  egy szakmai kamarára, ahova csak megfelelő színvonalú munkákkal és ajánlásokkal lehetne bekerülni. A kamarai tagokkal dolgoztatók bízhatnának benne, hogy szakemberekkel végeztetik el a munkát, a többiek meg tisztában lehetnének vele, milyen kockázatot vállalnak, ha a sarki Bt-re bízzák magukat.

Pécsi Ferenc
www.dotkommentar.hu

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Plázs

Új honlap indult a szervátültetésről

A szervátültetéssal kapcsolatos tudnivalókat ismerteti átfogóan a www.szervatultetes.hu címen található új honlap –mondta el a "Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért" elnevezésű szervezet elnöke, a sajtóértekezletén rámutatott: a lakosság nagy része nem ismeri kellően a szervadományozás törvényi feltételeit.

Háló

Ahány ház, annyi honlap

Szerelmes pár, örömtől sugárzó család, madárfütty, mókusfamília ma már szerves része az ingatlanpiaci marketingnek. A túlkínálatos újlakás-piacon egyre nagyobb szerep jut a reklámnak, a nehézkes értékesítéssel szembesülő forgalmazó pedig akár milliókat is hajlandó költeni a világhálón való megjelenésre.

MTI Vállalkozás

Hitelkalkulátor a HVB honlapján

A HVB bank legújabb online szolgáltatása segít eligazodni a bank által kínált hitelellehetőségek között. A kalkulátorok segítségével már nemcsak a kiválasztott hitel törlesztőrészlete számolható ki, hanem a deviza alapú hitelek árfolyamkockázata is számszerűsíthető.

Vállalkozás

Szexhirdetés céges honlapon

Ritka az olyan vállalkozás, aki képes szexhirdetést csempészni termékei közé, méghozzás saját honlapján. Különösen akkor, ha a cég profilja kifejezetten távol áll a szóban forgó tevékenységtől. A hvg.hu honlapkritikusa ezen a héten egy ilyen kivételes "gyöngyszemre" akadt Gréts József díszműkovács weboldala elemzésekor.

hvg.hu Vállalkozás

Mikor nem jó egy honlap?

Valamit nagyon tudhat a Wild-Dísz Műhímző és Programkészítő Bt.ugyanis a cég honlapja az első találat a Google-ban, ha valaki rákeres a „műhímzés” szóra. Hiába azonban a jó helyezés, ha nem tudják információkkal ellátni a honlapjukra érkezőket. Ezen a héten a hvg.hu honlapkritikusa ezt a titkot fejti meg.

Vállalkozás

Honlapvarázs tárhely nélkül?

A hvg.hu honlapszakértője ezen a héten az asztali bűvészetet népszerűsítő Mikromágia. hu internetes portált értékelte. A kezdetleges bemutatkozás, s a túlzottan személyes menüpontok ellenére, a kivitelezést barátságosnak ítélte. A honlap azonban saját internetcím és az önálló tárhely nélkül kevéssé varázsos.

Gázrobbanás történt egy orosz lakóházban

Gázrobbanás történt egy orosz lakóházban

Délben bejelentést tesz Orbán Viktor

Délben bejelentést tesz Orbán Viktor

A szexparti örömlányokkal nem fér bele a karanténba – ezt a Manchester City védője is megtanulta

A szexparti örömlányokkal nem fér bele a karanténba – ezt a Manchester City védője is megtanulta