szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) kalkulációi szerint 2007-ben és 2008-ban éves szinten a lakosság jövedelemszintjét csaknem 610 milliárd forinttal, a vállalkozásokét pedig 750 milliárd forinttal csökkentik a tervezett intézkedések. Még a bejelentett tehernövelő intézkedéseket is kész lenne elfogadtatni a MKIK a vállalkozásokkal, ha a kormány már most előállna legalább a reformok ütemezésével - mondta Parragh László, az MKIK elnöke.

Az egyensúly javítását szolgáló tehernövelés a reformok nélkül értelmetlen a kamarai vezető szerint, mert néhány év alatt az államháztartás ugyanoda jut, ahol most tart. Az új egyensúly program kapcsán Parragh László elmondta: az rontja a gazdaság versenyképességét, a teljesítmény visszafogására ösztönöz, növeli az elvonásokat, felerősíti az inflációt. Nem tetszik az MKIK-nak, hogy a program főként csak a bevételeket növeli. A jövő évben például az egyensúly javítás 92 százalékának fedezete az adónövelés, s csak 8 százaléknak jelent fedezetet a kiadás csökkentése.

Álláspontjuk szerint a negatív hatású intézkedéseket jobban elosztva kellene ütemezni, úgy, hogy hatásuk egyik évbe se haladja meg a GDP 2,5 százalékát, azaz 600 milliárd forintot. Ezzel a logikával az idei évre legfeljebb 250 milliárd forintos intézkedéssorozatot lehetne javasolni, a jövő évre, illetve az ezt követő évre pedig 600-600 milliárd forintot.

Az egyensúlyjavító intézkedések átütemezése feltételezi az euró bevezetésének átütemezését is, a 2010-es céldátum azonban egyre kevésbé látszik tarthatónak - tette hozzá Parragh László.

Az MKIK számításai szerint az idei évben a lakosság viseli majd a teherelosztásban a legnagyobb, 36,7 százalékos részt. Ezt követi az állam 36,4 százalékkal, illetve a vállalkozások 26,9 százalékkal.

A jövő évben szerintük már a vállalkozásokra jut a legnagyobb, 50,9 százalékos teher, a lakosságra 41,9 százalék, az államra 7,2 százalék. Hasonló arányokat feltételeznek az ezt követő évre is, ekkor a vállalkozásokra jutó teher aránya 49,4 százalék lenne, a lakosság 40,7 százalékot viselne, az állam 9,9 százalékot - mutatott rá Parragh László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Gyurcsány: az OÉT segítse az Új egyensúly-program kialakítását!

Az Új egyensúly program keretében az idén 350 milliárd forint, 2007-2008-ban évenként 1000 milliárdot meghaladó egyensúlyjavításra van szükség ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja a maastrichti kritériumokat – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az Országos Érdekegyeztető Tanács csütörtöki ülésén, kérve az OÉT támogatását a részletek kialakításában.

MTI Itthon

Parlamenti vitanap lesz az Új egyensúly csomagról

Politikai vitanapot tart az Országgyűlés jövő hétfőn a miniszterelnök által beterjesztett reformcsomagról. Ezt a parlament elnöke mondta újságíróknak, a házbizottság hétfői budapesti ülése után.

Tortát kapott születésnapjára Golo, a 40 éves budapesti gorilla

Tortát kapott születésnapjára Golo, a 40 éves budapesti gorilla

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Nagyon úgy néz ki, hogy elhúz melletünk a régió a robotizációban

Csehországban a bérek 70 százalékát átvállalja az állam

Csehországban a bérek 70 százalékát átvállalja az állam