szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

A házasság gondolatának megfoganásától kezdve egészen a gyűrű felhúzásáig szolgáltatások tárházából válogathat a jegyespár. Aki házasságra adja a fejét, félmillió forintnál olcsóbban biztosan nem ússza meg, de egy átlagos esküvő "tokkal-vonóval" másfélmilliónál kezdődik. A hvg.hu utánajárt, mit mennyiért és hol érdemes beszerezni.

© hvg.hu
Immár egész iparág specializálódott esküvőkre,  s folyamatosan újabb szereplőkkel bővül a piac. Rendezvényszervezőktől kezdve ruhaszalonokon át, egészen az utazási irodákig bőséges a kínálat, az árakat illetően pedig a határ a csillagos ég.  A párok többsége azonban mégis nehezen választja ki a pénztárcájának és igényeinek is megfelelő szolgáltatást. Főként, ha még az idő is sürgeti.

Mint azt cikksorozatunk előző részében már említettük, egy átlagos esküvő másfélmillió forintnál kezdődik. A szertartást és a ceremóniát, ruhával és sminkkel együtt  - legyen az polgári vagy egyházi - már félmillióból is megúszhatjuk, ugyanis általában a lagzi jelenti a legnagyobb kiadást. Mielőtt azonban nagyobb költekezésbe kezdenénk, érdemes tájékozódni, hogy mit, mennyiért  és mikor vásároljunk.

Legalább fél évvel a nagy nap előtt célszerű megtenni az első lépést annak, aki szeretné elkerülni a kényelmetlen kompromisszumokat – állítják a magukat hozzáértőknek tartók. A rutinosabbak szerint a sorrend sem mindegy, prioritást kell, hogy élvezzen a vacsora, a helyszín és a zenekar kiválasztása.

A frekventált helyeket ugyanis már hónapokkal korábban lefoglalják az előrelátó jegyespárok. Ugyanez a helyzet az ismertebb zenészekkel, akik többnyire már félévre előre elígérkeznek – értesült a hvg.hu. Aki pedig későn kap észbe, lehet, hogy kénytelen lesz lemondani álmai esküvőjéről.

Esküvőtervező program
Az idő szűkében az esküvőjüket önállóan szervező jegyes-pároknak nagy segítséget jelenthet az esküvőtervező program. A program ültetés-tervező modulja segít a vacsorai ülésrend kialakításában, a költségvetés rész tartalmazza az összes lehetséges kiadás fő tételeit, a Mit Honnan? menüpont pedig segít az esküvői szolgáltatást nyújtók felkutatásában. "A szoftver ingyenes demóváltozata letölthető a www.azeneskuvom.hu oldalról, a teljes változathoz csak a Magyar Esküvő magazin megvásárlásával juthatnak hozzá az érdeklődő párok" - informálta a hvg.hu-t Paál Farkas ötletgazda.Torta habbal... (Oldaltörés)

© hvg.hu
Egy belvárosi, rendszerint modern terem kibérlése 150 ezer forint körül van, míg egy - a szezonban trendinek számító - zöldövezeti kerthelységért akár 2,5 milliót is kérhetnek egyetlen alkalomra – meséli Nagy Rita, a Gála-Party Service Kft. privát események üzletágvezetője. Ez utóbbi ár tartalmazza egy 200 négyzetméteres elegáns „party sátor” bérleti díját is - tette hozzá. A vacsorákat is szervező cég vezetője szerint az egy főre számolt menüárhoz - 6-7 ezer Ft+áfa - hozzájön még a cirka  2500-3000 forintos korlátlan italfogyasztás. Azok, akik a boldogító igent az utolsó pillanatban nemre változtatják, számolniuk kell azzal, hogy elbukják az egy-kétszázezres foglalót.

Aki elfoglalt, s nem éri be szerény, szűk családi, illetve baráti körben rendezett esküvővel, nem árt, ha esküvőszervezőhöz fordul. A rutin ugyanis sok esetben jelenthet előnyt, de közel 15 százalékkal dobja meg a költségeket.

Zenekar- és fotósárak 
Egy három fős dzsesszzenekar  4 órás időtartamra átlagosan 50 ezer forintért vállalja, míg egy 6 tagú sláger zenét játszó együttes 10 órányi zenélésért 250 ezret is elkérhet. A fotósok nagy része 72 darab előhívott fényképért összesen két tekercs filmért  minimum 30 ezer forintot kér. Ha már a vacsorára vagy speciális helyszínre is szól a felkérés elmehet az ár 50 ezerig is. A videós árszabása már sokkal szélesebb skálán mozog, egy amatőr, kétórás vágott filmért 20 ezret, egy profi, műsoros dvd-ért pedig már 120 ezret is elkérnek
Lehet azonban az esküvői vacsora külső segítség nélkül is szervezett, ráadásul nem is feltétlenül drágább - bizonygatja a hvg.hu kérdésére a nyolc hónappal ezelőtt esküdött pár. A jegyesek az Andrássy úti Kogart rendezvénytermében tartott 60 fős vacsora alkalmával fejenként nyolcezer forintot fizettek a svédasztalos vacsoráért, amely tartalmazta a sör-, bor- és pezsgőfogyasztást is.
 
Mint mondták, a rendezvényterem bérleti díján, azaz 350 ezer forinton felüli  "befektetés" hamar megtérült. A menyasszonnytánc és a nászajándékok értéke nagyjából fedezte a vacsorával kapcsolatos kiadásokat, beleértve a háromemeletes esküvői torta húszezres árát is.

Ez az összeg alsó határnak számít az esküvői tortapiacon. „Egy átlagos 65 szeletes, háromemeletes, marcipánbevonatos finomság díszítéstől és összetevőktől függően akár 80-100 ezer forintba is kerülhet” - mutat rá Horváth Eszter, az újpesti Horváth Cukrászda egyik tulajdonosa. Mint a hvg.hu-nak elmondta, egy vajkrémes torta például fele  idő alatt készül el, s így fele pénzbe kerül, mint annak főzött krémes változata.

© hvg.hu
Nem mindegy az sem, hogy élővirág, cukorrózsa, vagy egyszerű marcipán bevonattal készítik el az esküvői finomságot. A cukorrózsa díja 50-60 ezer forinttal, az élővirág-díszítés pedig legalább 80 ezerrel drágíthatja meg az árat. A dizájntorták tartozéka a középoszlopos állvány, de néhány típushoz külön kérésre tükörlap is rendelhető. 

Az utóbbit 10 ezer forintért, az állványt 15-20 ezer forintért lehet bérelni az esküvő napjára. A megrendelő csak akkor kapja vissza az összeget, ha az eszközt, letisztított állapotban 3 napon belül visszaviszi a cukrászdába – figyelmeztet Horváth Eszter. Ellenkező esetben napi 500 forint használatba vételi díjat számolnak fel érte. A tortaár 20 százalékát akkor is ki kell fizetni, ha kevesebb, mint 4-5 nappal az esküvő előtt lemondják a rendelést.

Megéri ruhát bérelni? (Oldaltörés)

Smink- és frizuraárak
Egy esküvői smink 5 ezer forintnál kezdődik, de akár a duplája is lehet. Egy  XIII. kerületi kozmetikában az ötezer forintos összeg tartalmazza a próbasminket, a szolgáltatás igény szerinti "házhoz szállítását", valamint a többszöri próbálkozást akár az esküvő napján is. Egy televízióban dolgozó profisminkes hasonló színvonalú szolgáltatásért minimum 8-10 ezer forintot kér.  Az esküvői frizura, többnyire esküvői konty átlagos  ára egy VII. kerületi üzletben 5-8 ezer forint, a belvárosban pedig 15 ezer az alsó határ.
Ahogy a vacsora fénypontja a torta, a szertartás egyik legfontosabb tartozéka a ruha. Az árak terén jelentős különbség van a menyasszony és a vőlegény öltözete között. Azért is, mert az előbbihez számtalan kiegészítő, úgymint fátyol, fejdísz, kesztyű tartozhat, a vőlegénynek viszont legfeljebb a nyakkendőt és a cipőt kell kiválasztania.

Ha csak a ruhát nézzük, egy jobb öltöny annyiba kerül, mint mennyasszonyi ruhából egy két-hároméves modell. Egy régebbi fazont, újszerű állapotban még mindig kevesebben vesznek meg, ahányan új modellt bérelnek – meséli Visky Lászlóné, a Glória Esküvői ruhaszalon tulajdonosa. Szerinte ugyanis a kelet-európai trend – szemben a nyugati szokásokkal - még mindig az, hogy a jegyesek bérlik a ruhát, mondván, nem szeretnének túl nagy összeget áldozni erre. A jegyben járó magyarok hozzáállására egyfajta magyarázat lehet, hogy közülük kevesen tudják: egy újszerű állapotban lévő, 3 év körüli modellhez már 80 ezerért hozzájuthatnak. Az új ruhákat pedig 60-120 ezer közötti összegért bérelhetik.

© hvg.hu
Hasonló árkategóriában varrathatunk is ruhát, de legalább 3 hónapba telik, mire az elkészül.

A szalon tulajdonosa azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a legtöbb pár nem néz körül, beesnek egy-két kölcsönzőbe, ahol – pénzükhöz mérten - hagyják magukra tukmálni az ottani kínálatot, miközben lehet, hogy a ruhára szánt összegért jobb minőséget is kaphattak volna. „A kissé felhígult piacon pedig nem árt vigyázni” – tette hozzá.

Világszerte trend a csillogós, tiszta fehér helyett inkább a krémszínű ruha és kiegészítők. Ez utóbbiak ára nagyon változó, többségüket olykor érdemes inkább megvenni.

Fejdíszhez már 200 forinttól kezdve egészen 15 ezerig, a fátyolhoz pedig akár már 5 ezerért is hozzá lehet jutni. A „fehér kesztyű” ára 6 ezer körül, a cipő és a táska minőségtől függően közel azonos árban 4-5 ezertől 25 ezer forintig kapható.

Dekoráció

Minimális asztaldekorációtól egészen exkluzív terem-díszítésig  minden meg-rendelhető. Az asztaldíszeket leszámítva kell kitűző a vőlegénynek és a két tanúnak. Szükséges egy-egy csokor a koszorúslányoknak és az örömanyáknak is. A dekorelemek nagy részénél lehetőség van azok kibérlésére, így ez biztosan költséghatékonyabb megoldás, mintha a házasulandóknak kellene azokat borsos áron beszerezniük. Hogy azonban ne érjen senkit meglepetés, érdemes már az első beszélgetés alkalmával tisztázni a költségkeretet, és az alapján tervezni. Rendszerint az adott rendezvény összköltségének 3-8 százaléka elég egy igen látványos, komplett  dekoráció megvalósításához. Ez elképzelésetől függően 2-8 órát vesz igénybe. Forrás: Debrecen Esküvői Magazin 

A házasság egyik legfőbb szimbóluma a gyűrű, ennek a kiválasztása elsősorban ízlés- és pénztárcafüggő. Míg pár 4 miliméteres, géppel készített arany karikagyűrű ára  40-60 ezer forintnál kezdődik, addig a vésett, köves modellek akár egymillió forintba is kerülhetnek – mutatott rá a különbségekre  Lukács Gábor, a Lukács Ékszer tulajdonosa.

Mint mondta, a házaspárok átlagosan 120-150 ezer forint között költenek gyűrűre. Ennyiért viszont  már a piacon kapható legszélesebb, azaz 6 mm-es gyűrűt is ujjukra húzhatják. 

Gyakran azonban megéri olyan  ékszerboltban csináltatni a jegygyűrűt, ahol az árba beszámítják a hozott anyag - akár arany akár  ezüst - értékét, így akár 30 százalékot is lehet spórolni - meséli a lassan egyéves házassági évfordulóját ünneplő fiatal feleség. 

Mindent egybevéve  széles skálán mozog egy esküvő költségvetése. Ha  számít a pénz,  akkor célszerű vagy  több időt  hagyni a szükséges kellékek kiválasztására, vagy minimalizálni az igényeket. Díszes papír helyett lehet elektronikus   meghívót küldeni,  kevesebb vendéget hívni, vacsora helyett kisebb állófogadást tartani a szertartás helyén. A különbség azonban nemcsak árban mérhető. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ön hány kattintásra van a sikertől? Tényleg elég hozzá kattintgatni?

Ön hány kattintásra van a sikertől? Tényleg elég hozzá kattintgatni?

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

27 éves mélyponton a kínai gazdaság növekedés

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

Videóra vette, ahogy részegen motorozik - a rendőrség közzétette a felvételt

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

És akkor Karácsony mély sóhajjal belenézett a főváros kasszájába

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Két férfi úgy gondolta, hogy az óbudai rendőrség parkolója a legjobb hely a füvezésre

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán