szerző:
Salgó Andrea (hvg.hu)

A házasság gondolatának megfoganásától kezdve egészen a gyűrű felhúzásáig szolgáltatások tárházából válogathat a jegyespár. Aki házasságra adja a fejét, félmillió forintnál olcsóbban biztosan nem ússza meg, de egy átlagos esküvő "tokkal-vonóval" másfélmilliónál kezdődik. A hvg.hu utánajárt, mit mennyiért és hol érdemes beszerezni.

© hvg.hu
Immár egész iparág specializálódott esküvőkre,  s folyamatosan újabb szereplőkkel bővül a piac. Rendezvényszervezőktől kezdve ruhaszalonokon át, egészen az utazási irodákig bőséges a kínálat, az árakat illetően pedig a határ a csillagos ég.  A párok többsége azonban mégis nehezen választja ki a pénztárcájának és igényeinek is megfelelő szolgáltatást. Főként, ha még az idő is sürgeti.

Mint azt cikksorozatunk előző részében már említettük, egy átlagos esküvő másfélmillió forintnál kezdődik. A szertartást és a ceremóniát, ruhával és sminkkel együtt  - legyen az polgári vagy egyházi - már félmillióból is megúszhatjuk, ugyanis általában a lagzi jelenti a legnagyobb kiadást. Mielőtt azonban nagyobb költekezésbe kezdenénk, érdemes tájékozódni, hogy mit, mennyiért  és mikor vásároljunk.

Legalább fél évvel a nagy nap előtt célszerű megtenni az első lépést annak, aki szeretné elkerülni a kényelmetlen kompromisszumokat – állítják a magukat hozzáértőknek tartók. A rutinosabbak szerint a sorrend sem mindegy, prioritást kell, hogy élvezzen a vacsora, a helyszín és a zenekar kiválasztása.

A frekventált helyeket ugyanis már hónapokkal korábban lefoglalják az előrelátó jegyespárok. Ugyanez a helyzet az ismertebb zenészekkel, akik többnyire már félévre előre elígérkeznek – értesült a hvg.hu. Aki pedig későn kap észbe, lehet, hogy kénytelen lesz lemondani álmai esküvőjéről.

Esküvőtervező program
Az idő szűkében az esküvőjüket önállóan szervező jegyes-pároknak nagy segítséget jelenthet az esküvőtervező program. A program ültetés-tervező modulja segít a vacsorai ülésrend kialakításában, a költségvetés rész tartalmazza az összes lehetséges kiadás fő tételeit, a Mit Honnan? menüpont pedig segít az esküvői szolgáltatást nyújtók felkutatásában. "A szoftver ingyenes demóváltozata letölthető a www.azeneskuvom.hu oldalról, a teljes változathoz csak a Magyar Esküvő magazin megvásárlásával juthatnak hozzá az érdeklődő párok" - informálta a hvg.hu-t Paál Farkas ötletgazda.Torta habbal... (Oldaltörés)

© hvg.hu
Egy belvárosi, rendszerint modern terem kibérlése 150 ezer forint körül van, míg egy - a szezonban trendinek számító - zöldövezeti kerthelységért akár 2,5 milliót is kérhetnek egyetlen alkalomra – meséli Nagy Rita, a Gála-Party Service Kft. privát események üzletágvezetője. Ez utóbbi ár tartalmazza egy 200 négyzetméteres elegáns „party sátor” bérleti díját is - tette hozzá. A vacsorákat is szervező cég vezetője szerint az egy főre számolt menüárhoz - 6-7 ezer Ft+áfa - hozzájön még a cirka  2500-3000 forintos korlátlan italfogyasztás. Azok, akik a boldogító igent az utolsó pillanatban nemre változtatják, számolniuk kell azzal, hogy elbukják az egy-kétszázezres foglalót.

Aki elfoglalt, s nem éri be szerény, szűk családi, illetve baráti körben rendezett esküvővel, nem árt, ha esküvőszervezőhöz fordul. A rutin ugyanis sok esetben jelenthet előnyt, de közel 15 százalékkal dobja meg a költségeket.

Zenekar- és fotósárak 
Egy három fős dzsesszzenekar  4 órás időtartamra átlagosan 50 ezer forintért vállalja, míg egy 6 tagú sláger zenét játszó együttes 10 órányi zenélésért 250 ezret is elkérhet. A fotósok nagy része 72 darab előhívott fényképért összesen két tekercs filmért  minimum 30 ezer forintot kér. Ha már a vacsorára vagy speciális helyszínre is szól a felkérés elmehet az ár 50 ezerig is. A videós árszabása már sokkal szélesebb skálán mozog, egy amatőr, kétórás vágott filmért 20 ezret, egy profi, műsoros dvd-ért pedig már 120 ezret is elkérnek
Lehet azonban az esküvői vacsora külső segítség nélkül is szervezett, ráadásul nem is feltétlenül drágább - bizonygatja a hvg.hu kérdésére a nyolc hónappal ezelőtt esküdött pár. A jegyesek az Andrássy úti Kogart rendezvénytermében tartott 60 fős vacsora alkalmával fejenként nyolcezer forintot fizettek a svédasztalos vacsoráért, amely tartalmazta a sör-, bor- és pezsgőfogyasztást is.
 
Mint mondták, a rendezvényterem bérleti díján, azaz 350 ezer forinton felüli  "befektetés" hamar megtérült. A menyasszonnytánc és a nászajándékok értéke nagyjából fedezte a vacsorával kapcsolatos kiadásokat, beleértve a háromemeletes esküvői torta húszezres árát is.

Ez az összeg alsó határnak számít az esküvői tortapiacon. „Egy átlagos 65 szeletes, háromemeletes, marcipánbevonatos finomság díszítéstől és összetevőktől függően akár 80-100 ezer forintba is kerülhet” - mutat rá Horváth Eszter, az újpesti Horváth Cukrászda egyik tulajdonosa. Mint a hvg.hu-nak elmondta, egy vajkrémes torta például fele  idő alatt készül el, s így fele pénzbe kerül, mint annak főzött krémes változata.

© hvg.hu
Nem mindegy az sem, hogy élővirág, cukorrózsa, vagy egyszerű marcipán bevonattal készítik el az esküvői finomságot. A cukorrózsa díja 50-60 ezer forinttal, az élővirág-díszítés pedig legalább 80 ezerrel drágíthatja meg az árat. A dizájntorták tartozéka a középoszlopos állvány, de néhány típushoz külön kérésre tükörlap is rendelhető. 

Az utóbbit 10 ezer forintért, az állványt 15-20 ezer forintért lehet bérelni az esküvő napjára. A megrendelő csak akkor kapja vissza az összeget, ha az eszközt, letisztított állapotban 3 napon belül visszaviszi a cukrászdába – figyelmeztet Horváth Eszter. Ellenkező esetben napi 500 forint használatba vételi díjat számolnak fel érte. A tortaár 20 százalékát akkor is ki kell fizetni, ha kevesebb, mint 4-5 nappal az esküvő előtt lemondják a rendelést.

Megéri ruhát bérelni? (Oldaltörés)

Smink- és frizuraárak
Egy esküvői smink 5 ezer forintnál kezdődik, de akár a duplája is lehet. Egy  XIII. kerületi kozmetikában az ötezer forintos összeg tartalmazza a próbasminket, a szolgáltatás igény szerinti "házhoz szállítását", valamint a többszöri próbálkozást akár az esküvő napján is. Egy televízióban dolgozó profisminkes hasonló színvonalú szolgáltatásért minimum 8-10 ezer forintot kér.  Az esküvői frizura, többnyire esküvői konty átlagos  ára egy VII. kerületi üzletben 5-8 ezer forint, a belvárosban pedig 15 ezer az alsó határ.
Ahogy a vacsora fénypontja a torta, a szertartás egyik legfontosabb tartozéka a ruha. Az árak terén jelentős különbség van a menyasszony és a vőlegény öltözete között. Azért is, mert az előbbihez számtalan kiegészítő, úgymint fátyol, fejdísz, kesztyű tartozhat, a vőlegénynek viszont legfeljebb a nyakkendőt és a cipőt kell kiválasztania.

Ha csak a ruhát nézzük, egy jobb öltöny annyiba kerül, mint mennyasszonyi ruhából egy két-hároméves modell. Egy régebbi fazont, újszerű állapotban még mindig kevesebben vesznek meg, ahányan új modellt bérelnek – meséli Visky Lászlóné, a Glória Esküvői ruhaszalon tulajdonosa. Szerinte ugyanis a kelet-európai trend – szemben a nyugati szokásokkal - még mindig az, hogy a jegyesek bérlik a ruhát, mondván, nem szeretnének túl nagy összeget áldozni erre. A jegyben járó magyarok hozzáállására egyfajta magyarázat lehet, hogy közülük kevesen tudják: egy újszerű állapotban lévő, 3 év körüli modellhez már 80 ezerért hozzájuthatnak. Az új ruhákat pedig 60-120 ezer közötti összegért bérelhetik.

© hvg.hu
Hasonló árkategóriában varrathatunk is ruhát, de legalább 3 hónapba telik, mire az elkészül.

A szalon tulajdonosa azt tartja a legnagyobb bajnak, hogy a legtöbb pár nem néz körül, beesnek egy-két kölcsönzőbe, ahol – pénzükhöz mérten - hagyják magukra tukmálni az ottani kínálatot, miközben lehet, hogy a ruhára szánt összegért jobb minőséget is kaphattak volna. „A kissé felhígult piacon pedig nem árt vigyázni” – tette hozzá.

Világszerte trend a csillogós, tiszta fehér helyett inkább a krémszínű ruha és kiegészítők. Ez utóbbiak ára nagyon változó, többségüket olykor érdemes inkább megvenni.

Fejdíszhez már 200 forinttól kezdve egészen 15 ezerig, a fátyolhoz pedig akár már 5 ezerért is hozzá lehet jutni. A „fehér kesztyű” ára 6 ezer körül, a cipő és a táska minőségtől függően közel azonos árban 4-5 ezertől 25 ezer forintig kapható.

Dekoráció

Minimális asztaldekorációtól egészen exkluzív terem-díszítésig  minden meg-rendelhető. Az asztaldíszeket leszámítva kell kitűző a vőlegénynek és a két tanúnak. Szükséges egy-egy csokor a koszorúslányoknak és az örömanyáknak is. A dekorelemek nagy részénél lehetőség van azok kibérlésére, így ez biztosan költséghatékonyabb megoldás, mintha a házasulandóknak kellene azokat borsos áron beszerezniük. Hogy azonban ne érjen senkit meglepetés, érdemes már az első beszélgetés alkalmával tisztázni a költségkeretet, és az alapján tervezni. Rendszerint az adott rendezvény összköltségének 3-8 százaléka elég egy igen látványos, komplett  dekoráció megvalósításához. Ez elképzelésetől függően 2-8 órát vesz igénybe. Forrás: Debrecen Esküvői Magazin 

A házasság egyik legfőbb szimbóluma a gyűrű, ennek a kiválasztása elsősorban ízlés- és pénztárcafüggő. Míg pár 4 miliméteres, géppel készített arany karikagyűrű ára  40-60 ezer forintnál kezdődik, addig a vésett, köves modellek akár egymillió forintba is kerülhetnek – mutatott rá a különbségekre  Lukács Gábor, a Lukács Ékszer tulajdonosa.

Mint mondta, a házaspárok átlagosan 120-150 ezer forint között költenek gyűrűre. Ennyiért viszont  már a piacon kapható legszélesebb, azaz 6 mm-es gyűrűt is ujjukra húzhatják. 

Gyakran azonban megéri olyan  ékszerboltban csináltatni a jegygyűrűt, ahol az árba beszámítják a hozott anyag - akár arany akár  ezüst - értékét, így akár 30 százalékot is lehet spórolni - meséli a lassan egyéves házassági évfordulóját ünneplő fiatal feleség. 

Mindent egybevéve  széles skálán mozog egy esküvő költségvetése. Ha  számít a pénz,  akkor célszerű vagy  több időt  hagyni a szükséges kellékek kiválasztására, vagy minimalizálni az igényeket. Díszes papír helyett lehet elektronikus   meghívót küldeni,  kevesebb vendéget hívni, vacsora helyett kisebb állófogadást tartani a szertartás helyén. A különbség azonban nemcsak árban mérhető. 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

A nap videója: Két magyar mentős nagyon ráérzett a karácsonyi hangulatra

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Letiltotta a Tumblr a pornót, visszakerült az App Store-ba

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Új vezetők a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Megszépítette Budapestet az első igazi hó – fotók

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház