szerző:
hvg.hu

A franchise sokban hasonlít egy házassághoz. Olyan hosszú távra szóló kapcsolat, amelyben mindkét félnek el kell fogadtatnia magát a partnerével. Hogyan kerülhetőek a végzetes félreértések, s mitől lesz hosszú távon működőképes a partneri kapcsolat? Mandel Katalin, a Dakexpo Kft. tanácsadó válaszol.

Amennyiben külföldi házasságot kötünk, érdemes a magyar partnernek felhívni a rendszergazda figyelmét a magyarországi sajátosságokra. Hiba mindent megtenni, hogy csatlakozhassunk egy általunk kiválasztott külföldi franchise-hálózathoz anélkül, hogy jeleznénk kétségeinket az általuk nehezen betarthatónak ítélt elvárásokkal kapcsolatban. Lényeges, hogy a külföldi rendszergazda is elfogadja tapasztalatainkat a magyar piacon és együttműködjön amennyiben ez szükséges az adaptációban. Ne állapodjunk meg anélkül, hogy nem győződtünk meg, hogy biztosítottak a a feltételek magyarországi sikeres terjeszkedéshez.

A külföldi mester szerződések többnyire angolnyelvűek, ezért  számos értelmezési kérdés is felmerülhet mindkét fél részéről. Ilyenkor komoly szerep jut még a tapasztalt tanácsadónak aki általában több nyelven beszél és tudja értelmezni mindkét fél számára a módosításokat, valamint segít a mindenki számára legmegfelelőbb feltételek megtalálásában.

Az átadó-átvevő kapcsolat állandó elkötelezettséget jelent, ahol mindkét féltől elvárható, hogy a közös üzlet végéig fenntartsa a folyamatos aktív kommunikációt, valamint a kölcsönös bizalmat ébresszen. Néhányan úgy gondolják, hogy a házassági szerződés azt jelenti, hogy rögtön a legrosszabbra készülünk, de az üzleti megállapodásoknál, a szerződés a szükséges rossz. Ez az alapja a közös együttműködésnek. Annak érdekében, hogy a kapcsolat jól működjön, mind az átadónak, mind az átvevőnek meg kell értenie és véghez kell vinnie a megállapodásban lefektetett szerepét. Ennek megvalósításához közös elképzelésekre, állandóan fenntartott szakmai támogatásra, képzésre és nyitott kommunikációra van szükség.

Tipikus hibák (Oldaltörés)

Több esetben az átadó-átvevő kapcsolat csődje abból ered, hogy az átvevő félreértelmezi a franchise-modellt az átadó pedig nem kommunikálta megfelelően az átvevő felé elvárásait, s az ezzel járó következményeket. Általános hiba, ha az átvevő hagyományos vállalkozói törekvésként kezeli a franchise üzletet. A franchise arra nyújt lehetőséget, hogy megalapozott márkanév és már létező, működő elvek alapján birtokoljunk üzletet. Az átvevőknek általában nincs önálló, kreatív lehetőségük arra, hogy megváltoztassák azt, ahogyan az üzletet már kialakították. Néha az átadók elkövetik azt a hibát, hogy ügyfélnek tekintik átvevőiket olyan partner helyett, akivel azon közös célért dolgoznak, hogy a márka hírnevét növeljék.

Ezeket a csapdák könnyedén kikerülhetőek, ha az átadó és az átvevő a kezdetektől a megfelelő kérdéseket teszik fel egymásnak. Az átadónak érdeklődnie kell leendő partnere elképzeléseiről, képességéről, amivel a franchise-modellhez valamint a működő rendszerhez tud alkalmazkodni. Az átvevőnek pedig alaposan át kell tekintenie a cég pénzügyi és üzleti terveit és kapcsolatot kell teremtenie más átvevőkkel, akik tájékoztatni tudják arról, hogy mennyire elégedettek a rendszergazdával.

Néhány hasznos tanács az átadók részére:

• Állítsunk fel alapvető elvárásokat az átvevővel szemben,
• Ne sajnáljuk az időt az átvevő meglátogatására, soha ne érezze, hogy számunkra ő már nem fontos,
• Legyenek egységesek az elvárások átvevőinkkel szemben, ez biztonságot nyújt az átvevő számára a későbbiekben,
• Fordítsunk folyamatosan energiákat az egyes egységek ellenőrzésére, hiszen már egy üzlet színvonalának csökkenése rossz képet alakíthat ki a hálózatunkról,
• Vegyünk igénybe próbavásárlásra valamint az egységek meglátogatására szakosodott cégeket, így folyamatosan ellenőrizhetjük az egységeket működésének színvonalát,
• Adjunk tanácsokat átvevőinknek a mindennapi működésben is,
• Határozzuk már meg az elején, hogy milyen szankciókat alkalmazunk a szerződés nem teljesítése esetén.

Hasznos tanácsok az átvevőknek:

• Mielőtt megállapodunk az átvevővel látogassunk meg néhány már működő  egységet, amennyiben külföldi hálózatról van szó és magyarországi kizárólagos terjesztést kívánunk venni, keressük meg a szomszédos országokban a mester átvevőket, kérjük ki tapasztalataikat.
•Bizonyosodjunk meg hány éve működik a hálózat.
•Szerezzünk információkat a hálózat tulajdonosáról.
•Fogadjuk el a rendszergazda tapasztalatát, tanácsait, hogy ne kövessük el azokat a hibákat amelyek elkerülhetőek.
•Mielőtt önálló üzleti elgondolásba vagy "kalóz akciókba" kezdenénk egyeztessünk, hiszen egy hálózathoz tartozunk, be kell tartanunk az előírásokat
•Át kell gondolnunk mi lesz a szerződés lejártakor, s melyek a hosszabbítás feltételei.

Mandel Katalin
http://www.dakexpo.hu

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Hogyan válhat egy cég sikeres franchise-hálózattá?

Milyen kritériumok segíthetnek a döntésben, amikor vállalkozásunk franchise-hálózattá alakításán gondolkodunk? Alkalmas-e egyáltalán cégünk arra, hogy sikeres franchise-hálózatot építsünk ki belőle? Mandel Katalin, a Dakexpo Kft. franchise tanácsadója válaszolt.

hvg.hu Vállalkozás

Mitől jó a franchise-szerződés?

Hogy franchise-átvevővé válhassunk, meg kell állapodnunk a franchise-átadóval, ez a megállapodás a franchise-szerződés. Összeállításunkból kiderül, hogy a szerződés védelmet biztosít-e a szellemi termékeknek, és milyen szabályok vonatkoznak a szerződő felekre.

hvg.hu Vállalkozás

Mibe kerül egy franchise hálózathoz csatlakozni?

Nemzetközi viszonylatban a független vállalkozók 70 százaléka megy tönkre az indulást követő öt éven belül, miközben a franchise átvevők mindössze 7-8 százaléka kényszerül üzlete bezárására. Dr. Mandel Katalin, a Dakexpo Kft. franchise-tanácsadója a rendszerben rejlő lehetőségekre, illetve azok költségeire hívja fel a figyelmet.

hvg.hu Vállalkozás

Hogyan válasszunk sikeres franchise vállalkozást?

Nem mindig egyszerű kiválasztani melyik franchise-hálózathoz csatlakozzunk, ahhoz, hogy sikeresek legyünka hálózat tagjaként. Mitől lesz egy cég sikeres franchise-partner, miként kerülheti el a kudarcot? Íme a gyakorlati tapasztalatokból leszűrhető recept.

hvg.hu Vállalkozás

Elindult a hvg.hu franchise alrovata

Miért érdemes franchise-hálózathoz csatlakozni? Mennyibe kerül a partnerré válás, s milyen buktatókat rejt magában? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a hvg.hu és a Dakexpo Kft. közös franchise alrovata. A következőkben annak jár utána, hogy miért vonultak ki Magyarországról olyan hálózatok, mint a Wendy's, s miben rejlik a Mc Donald's vagy a Subway sikere? A cikkeket heti rendszerességgel közöljük.

Kovács András Péter végleg leszámol a magyar egészségüggyel

Kovács András Péter végleg leszámol a magyar egészségüggyel

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

2600 ingatlant ürítettek ki eddig a végrehajtók idén

Több ezer fővel csökkent Budapest lakossága

Több ezer fővel csökkent Budapest lakossága

Új választást követel az ellenzék Csepelen

Új választást követel az ellenzék Csepelen

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Borkai Zsolt nem tette meg, mi nyilvánosságra hozzuk a vagyonnyilatkozatát

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben

Jobban bízunk egy robotban, mint a főnökünkben