szerző:
MTI

A madárinfluenza-pánik előtt a csirkefeldolgozók mintegy 400 forintos értékesítési átlagárral számolhattak, de mostanra drasztikus, kilogrammonként 50 forintos árcsökkenés következett be – hívták fel a figyelmet a Baromfi Terméktanácsnál. Mivel a csirkeágazat 5-6 éves átlagban számolva 1,5-2 százalékos haszonkulccsal dolgozik, az áresés elvitte ezt a nyereséget, s a termelés veszteséges lett.

Az időközben feltorlódott költségnövekedés legfontosabb tétele a takarmány jelentős áremelkedése volt. Az EU gabonaintervenciós rendszerének ugyanis az a következménye, hogy a takarmánygabona ára Magyarországon is követi az intervenciós árat, s mivel kukoricából és búzából jelentős mennyiségeket értékesítettek a gazdák az intervenció révén, az aratás végére szinte hiány van takarmánybúzából, miközben az intervenciós raktárak tele vannak.

A takarmánybúza ára – ha van kínálat – 45 százalékkal, míg a búzáé 27 százalékkal haladja meg a januárit, ráadásul mivel a takarmányként nélkülözhetetlen szója és a premixek is importból származnak, utóbbiaknál a forint árfolyamromlása okozott 15 százalék árnövekedést. Már az elmondottak
miatt is súlyos áremelési kényszer nehezedik az abrakfogyasztó ágazatokra, a baromfiágazatban azonban tetemesek az energiaterhek is.
   
A csirketartással foglalkozó nagykanizsai Kovács Ferenc saját számításai szerint egy kilogramm csirke takarmányköltsége ma 100-110 forint, a naposcsirke ára pedig átlagosan 35 forint körüli kilogrammonként, miközben a felvásárlási árak 165–168 forint közöttiek, azaz 30 forint marad az egyéb költségekre: energiára,
banki tartozás törlesztésére, kamatokra, járulékokra.

A terméktanács adatai szerint nyáron ugyan csak a naposbaromfinál kell fűtés, de a szellőztetés többletáramot igényel. Ilyenkor a takarmány árán túl mintegy 65–70 forint önköltség terhel egy kilogramm élőbaromfi-húst. Amennyiben pedig az energiaköltség 15 százalékkal nő – mint ahogy az megtörtént –, a költségnövekedés 15-20 forint kilogrammonként. A vágáskor egy kilogramm élő baromfiból 0,70-0,75 kilogramm áru keletkezik, vagyis a költségnövekedés erre a mennyiségre vetítve a vágott árunál már mintegy 25 forint többletet mutat.

E tételekhez hozzá kell adni az adók, járulékok növekedését a termelőknél, feldolgozóknál egyaránt, s szeptembertől mindehhez hozzájön még az áfa 5 százalékos növekedése. Mindezeket összegezve kiderül, hogy csupán a veszteségek kompenzálásához 15–20 százalékos áremelkedésre van szükségük a termelés szereplőinek a kereskedők felé – hangsúlyozták a terméktanácsnál, érzékeltetve, hogy ez mintegy 25 százalékos áremelést valószínűsít szeptember elejétől.
   
Jogerősen felszámolás alá került a Mónos Péter 46 százalékos tulajdonában lévő Carnex Kft. is a Carnex-cégcsoporthoz tartozó több vállalkozás után – tudta meg lapunk. Felszámolás alatt van már a Merian Rt., a Borsi Húsipari Rt., a Falcotrade Rt., a Miskolci Hűtőipari Rt., a Békéscsabai Baromfifeldolgozó Kft., a Zalabaromfi Rt. és a Goldsun Rt. A mezőkovácsházi baromfifeldolgozót működtető Merian-Szerviz Kft. egyelőre nincs felszámolás alatt, a Carnex-csoport főbb cégei közül ma már csak kettő van lábon: a Pápai Hús Rt. és az MFB-s kisebbségi tulajdonú Kiskunhalasi Baromfifeldolgozó Rt.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Hét lépés a madárinfluenza ellen

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor lesz képes a H5N1 madárinfluenza vírus mutálódni és közvetlenül madárról emberre, majd emberről emberre terjedni Európában is, de nem árt néhány óvintézkedéssel a dolgok elejébe menni.

MTI Világ

Beigazolódott a madárinfluenza gyanúja Székelyudvarhelyen

Beigazolódott a madárinfluenza gyanúja Székelyudvarhelyen, miután szerda reggel visszaérkezett Bukarestből a szaklaboratóriumi vizsgálat eredménye – tájékoztatott Dr. Ferenczy Ferenc, Hargita megye állategészségügyi felügyelőségének igazgatója.

MTI Itthon

A főállatorvos szerint hazánkban is megjelent a madárinfluenza

Fennáll annak a gyanúja, hogy a háziszárnyas-állományban Magyarországon megjelent a madárinfluenza H5 vírusának nagy fertőzőképességű, esetleg emberre is veszélyes altípusa - közölte Brüsszelben Süth Miklós főállatorvos rendkívüli sajtótájékoztatón.

MTI Társadalom

Madárinfluenza-tüntetés lesz Pesten

A madárinfluenza miatt kárt szenvedett Bács-Kiskun megyei állattartók és termelők demonstrációt tartanak kedden, a budapesti Képviselői Irodaház közelében.

Hosszú nevet vált a Vodafone

Hosszú nevet vált a Vodafone

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Harminc lőfegyverrel akarta átlépni a magyar határt egy szerb férfi

Kivéreztetik a hivatalos pálinkafőzdéket a feketézők

Kivéreztetik a hivatalos pálinkafőzdéket a feketézők

Tűzoltók csaptak össze a rendőrökkel egy párizsi tüntetésen

Tűzoltók csaptak össze a rendőrökkel egy párizsi tüntetésen

Aláírást gyűjtenek Győrben, hogy lemondassák Borkai Zsoltot

Aláírást gyűjtenek Győrben, hogy lemondassák Borkai Zsoltot

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek

Caravaggio és Bernini művei Bécsbe költöznek