Alaposan össze kell szednie minden tudományát annak, aki el akar igazodni az adóbevallási kötelezettségek és a kitöltendő nyomtatványok erdejében.

Majdnem úgy, mint a mesében: 102- fajta bevallás szerepel az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) adójogi főosztálya által a HVG-nek átadott, a jelenleg is használatban lévőket tartalmazó felsorolásban. De ehhez még hozzá kell venni az APEH honlapján is szereplő közel negyvenféle, bevallásnak nem számító - például a különféle adatmódosulásokat bejelentő - űrlapot is, hogy teljes legyen az egyszerű adózókra, illetve az őket képviselő könyvelőkre leselkedő veszélyről alkotott kép.

© Müller Judit
Elvileg akár százezres nagyságrendű mulasztási bírság is várhat ugyanis arra, aki eltéved a bevallás- és határidő-rengetegben. Szerencsére az első bakiknál az adóhatóság jellemzően csak pótlásra felszólító, ejnye-bejnye hangú figyelmeztető levelet küld, más szankcióval nem él. Talán éppen azért, mert végrehajtóként maga is csak próbálja felvenni a tempót az adójogszabályokat minden korábbinál sűrűbben változtató kormányzati erőkkel.

Egyetlen elrettentő példa: az egyéni vállalkozóknak hatféle nyomtatványból kell kiválasztaniuk a megfelelőket a 2006. évi saját személyi jövedelemadójuk és járulékaik bevallásakor. Ha mondjuk áprilistól a jogszabályok szerint a korábbi negyedéves helyett havi bevallásra kötelezettek, akkor más bevallást (kétfélét) kell beadniuk az első negyedévről, mást az április 1-jétől augusztus 31-éig terjedő időszakról és megint mást az év hátralévő részéről. És akkor még nem esett szó az esetleges alkalmazottak adóiról, járulékairól évközben beadandó kétféle bevallásról, továbbá az ezekkel részben azonos információt tartalmazó, 2007-től esedékes, nyugdíj-igazgatóságnak küldendő jelentésről. Emellett az egyéni vállalkozó is köteles lehet változó gyakoriságú áfa- és a szép számban kivetett egyéb adók bevallására is.

A kilencvenes évek elején sokan a nyomtatványbizniszben érdekeltek lobbierejét látták megtestesülni a szaporodásnak induló és egyre többféle alkalomra kötelezően előírt űrlapok megjelenésében. A gyanút fokozta, hogy a lényegében változatlan tartalmú, ám a lajstromszámában szereplő évszám miatt csupán egyetlen évi használatra alkalmas nyomtatványokat évről évre újra kellett valakiknek tervezniük, nyomtatniuk, miközben a régiből raktáron maradt készletek árát bánhatták tulajdonosaik.

Ez a gyanú szertefoszlott az internetről letölthető űrlapok, de különösen az elektronikus úton beadott bevallások elterjedésével, ám a bevallások szaporodása nem szűnt. Ráadásul a változások tömege, illetve az oda-vissza módosulások miatt lehetetlen határidőre elkészíteni a bevallási nyomtatványokat. Ezért minden év elején menetrendszerűen áll be a szokásos zavar: míg a kapkodva kiadott új bevallások elektronikus változatai gyakran hemzsegnek a hibáktól, több nyomtatványból még márciusban is az előző évit kell használni.

MICHNAI ATTILA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Vállalkozás

Adóbevallás február 15-ig

Január végén jár le az adóbevallási csomagok postázának határideje. Az adóhivatal addig viszont bevallási nyomtatványt, kitöltési útmutatót és csekket tartalmazó borítékot sem ad a vállalkozóknak takarékossági okokból.

Vállalkozás

Adóbevallás elektronikusan

Technikai bravúrnak tűnik a májustól csak a legnagyobb adófizetők, 2007-től viszont már az összes, mintegy 1,2 millió adózó elektronikus bevallásait kezelni képes kormányzati informatikai rendszer. Csakhogy használatára még azok sem készültek fel, akiknek ez másfél hónap múlva már kötelező lesz.

hvg.hu Vállalkozás

Új e-adóbevallás kisebb rizikóval

Április utolsó hetéig alig több mint 3 ezer cég regisztrálta magát a több mint ötvenezerből. Nem csoda, hisz az új havi kötelezettség számos nehézséget ró az adózókra, köztük a késedelmes vagy pontatlan adatszolgáltatásért járó sokszázezres büntetés terhét.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Bakik adóbevallás kitöltésekor

Az adózó vállakozók meghatározott része ma éjfélig postán küldheti el éves bevallását, mivel az elektronikus bevallás egyelőre csupán a "felső tízezer" számára kötelező. A kitöltésnél elkövetett hibák akár 200 ezer forintba is kerülhetnek a pontatlanoknak.

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Felbukkant egy újabb e-roller kölcsönző Budapesten

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Három gyerek is van a szajoli lovasbaleset sérültjei között

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Négy autóval ütközött egy medve Romániában

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

Tilos lesz cirkusznak vagy állatkertnek eladni befogott elefántokat

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik