Tetszett a cikk?

Kétszázezeren ugyan még mindig nem regisztráltak, mégis enyhítettek az elektronikus adóbevallás szigorú szabályain. Közel 400 ezer adózót felmentenek, s egyúttal megszűnik a nullás bevallás a kijelölt adózói kör számára. Mi változik még és hogyan?

© Müller Judit
A nagy csata előtti győzelmi jelentés. Valahogy így jellemezhető Szikora János APEH elnök minapi sajtótájékoztatójának summája. Az elnök beszámolt a tavalyi 85 ezer elektronikus adóbevalló összesen 584 ezer darab bevallásának sikeres befogadásáról azzal a komentárral, hogy "mindössze" 9 százalékuk, vagyis majdnem minden tizedik találtatott közülük hibásnak. Az adat csupán azért elgondolkodtató, mert a nyílván legerősebb szakmai háttérrel rendelkező - legnagyobb - vállalkozások váltak már 2006-ban elektronikus bevallásra kötelezetté, szemben az idei évre kalkulált 7-800 ezernyi, többségében jóval kisebbel. Az utóbbiak közül egyébként a becslések szerint több mint 200 ezren még mindig nem tettek eleget regisztrációs kötelezettségüknek a december 31-i határidő elmúltán sem. A mulasztókra váró esetleges büntetésekkel kapcsolatban Polgár Péter az illetékes elnökhelyettes csupán annyit közölt, hogy "türelmesek vagyunk, de nem a végtelenségig..."

Nyilván a kissé döcögve haladó elektronikus regisztráció is az oka, hogy a decemberi törvénymódosítások révén az eredetileg kötelezett 1,2 millió adószám-tulajdonos közel egyharmadát az utolsó pillanatban felmentették az elektronikus adóbevallási kényszer alól. Így ebbe, tehát a továbbra is papiralapú bevallás beadására jogosultak körébe tartoznak az úgynevezett kiegészítő tevékenységet folytató (nyugdíjas) egyéni vállalkozók, a társadalmi szervezetek, valamint az adószámos magánszemélyek csoportja (például az ingatlan bérbeadók) amennyiben nem munkáltatók, illetve kifizetők. Ez utóbbi kifejezés egyébként a magánszemély(ek)nek adóköteles kifizetést eszközlők csoportját jelenti.

Szintén enyhítést jelent a korábbi szigorból az úgynevezett "nullás" bevallások kérdésének törvényi szabályozása. Eddig egy-egy adott bevallás fajtát a hatósági ellenőrzést megkönnyítendő  akkor is le kellett adni, ha abban a kötelezett azonosításához szükségeseken kívül egyéb adat nem szerepelt. Most mindkét fél dolgát megkönnyítendő, ha nincs mit jelentenie az adott időszakra  felmentették a bevallás beadásának kötelezettsége alól többek között a legalább heti 36 órás munkaviszonnyal bíró egyéni vállalkozókat és a hasonló helyzetű vezetővel bíró társas vállalkozásokat is. Hogy közülük ki lesz az, aki egyszerű trehányságból és ki, aki jogosan mulasztotta el a bevallást beadni, azt csupán majd egy utólagos ellenőrzés derítheti ki.

Nincs címváltozás

Az APEH szervezetét az eddigi 23 területiből 7 regionális, illetve a Kiemelt Adózók (ímmár országos) igazgatóságba szervezték át a "megszüntetve megőrzés" mottójával, vagyis a remények szerint az adózók alig fognak az egészből valamit is észrevenni. Mindenesetre az illetékesek igérete szerint az eddig megszokott hivatali helyek, ügyfélszolgálatok az új (postai) címeken éppúgy elérhetők lesznek mint a régieken, ráadásul az adószámoknak a korábbi igazgatósági, vagyis megyei stb. hovatartozását jelző utolsó két számjegye is megmarad változatlan funkcióval. Tehát az átszervezőknek az adószám változásokkal járó jókora kiadástól ez alkalommal sikerült megkímélniük az adólalanyokat, a fejléces papirárúk, bélyegzőkészítők legnagyobb bánatára.

Akinek halálhírét keltik, az örökké fog élni, és a mondás a jelek szerint bizonyos fogalmakra is érvényes. A nyugdíj egyéni nyilvántartó lapokról, népszerű nevükön a nyenyi-kről van szó, amelyek az eredeti ígéretek szerint már a 2006-os év vonatkozásában is funkciójukat vesztették volna. A majdani nyugdíj megállapításához az adott év személyenkénti adatait a nyugdíj igazgatóságokkal közlő jelentések pontos tartalmát a tavalyi évtől már az APEH is bekéri. Mindezen párhuzamosság ellenére, miként Szikora elnök bejelentette, a nyenyi adatszolgáltatás kötelezettsége még a 2007-es illetően is fennmarad.

Michnai Attila

 

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

Hozzátok, az olvasóinkhoz fordulunk, azt kérve, hogy tartsatok ki mellettünk, maradjatok velünk. Ti, ha tehetitek, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt.

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is, minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk NEKTEK!
Megvan az Eurogroup új vezetője

Megvan az Eurogroup új vezetője

Az eredeti tervek szerint építhetik újjá a Notre-Dame-ot

Az eredeti tervek szerint építhetik újjá a Notre-Dame-ot

Óriási kenyérsütés került egy Károly körúti tűzfalra

Óriási kenyérsütés került egy Károly körúti tűzfalra